Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka
A Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetõséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A bajnokság célja ezúttal is a magas szintû, nemzetközi szabályoknak megfelelõ versenyzési lehetõség megteremtése volt a magyarországi sommelier szakmában dolgozóknak – tájékoztatta az MTI-t vasárnap a Masosz.
A bajnokságot ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel Corinthia Rendezvényközpontban, Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter fõvédnökségével. A döntõn személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár mint a zsûri tiszteletbeli elnöke – közölte a Masosz.
A verseny a zártkörû középdöntõvel kezdõdött, a résztvevõk tesztlap kitöltésével szõlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, majd egy bort dekantáltak és mutattak be szóban egy választott idegen nyelven.
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elért három versenyzõ jutott a 15 órakor kezdõdött döntõbe.
A döntõ elõtti szünetben adták át öt kategóriában a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért díjat: idén Alkonyi László a szakíró, Bándoli Attila (Gundel étterem) a vendéglátás, Heimann Zoltán szekszárdi borász a termelõ, Káli Ildikó az oktató, Szalay Péter (IFDT) pedig a kereskedõ kategóriában vehették át a plakettet.
A nyilvános döntõbe jutott versenyzõk éttermi körülmények között, a sajtó és a közönség elõtt mérték össze tudásukat. Felkészültségükrõl a pezsgõ felszolgálásától a hibás borlap javításán és az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot, ezután borokat és különbözõ párlatokat jellemeztek, majd a versenyt közös meglepetés feladat zárta, melynek során fûszereket kellett felismerniük a versenyzõknek illatuk alapján.
A szakmai zsûri munkájában részt vett Nagy Judit, Csizmazia László, Gianni Annoni és Niklai Ákos, a zsûri elnöke Fabók Mihály Örökös Magyar Sommelier bajnok volt.
Az elsõ helyezést és egyben a Magyarország Sommelier Bajnoka 2015. címet Szik Mátyás, a Prime steak and wine sommelier-je nyerte el, a második helyen Varga Norbert (Onyx), míg harmadikként Angerman László (Innio) végzett.
Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu