Szeptember-október havi sajtószemle Franciaországból
Nem tudni, hogy a verseny mennyire ismert világszerte, mindenesetre egy nagyon jó helyi hagyományõrzõ kezdeményezés (info@vigneronsdubrulhois.com). A szõlõtermesztés kapcsán egy viszonylag mérsékelt termésmennyiséggel és átlagon felüli minõséggel számolnak a legtöbb borvidéken, és elvileg ekdvez a kései betakarítású fajtáknak is. Elvileg – mint írja a Le Figaro október 18-án – mert Elzászban például túl egészségesek a szõlõk a száraz idõjárás miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy az éppen elégséges savtartalom és a magas cukortartalom ellenére nem biztos, hogy a szürkepenész közremûködésével kialakuló ún. \”sélection de grains nobles\” (SGN) alapú borokból eleget és jó minõségben tudnak készíteni a borászok. Rizlingbõl valószínûleg csodálatos borok születnek, ám a szõlõtermesztõk emlékezete szerint még soha ilyen egészséges szõlõkbõl és soha ilyen kevés botritiszes szõlõbõl alig-alig lesz SGD-bor ebben az évben, a hozzáértésnek pedig nagyobb szerepe lesz az idén mint bármikor korábban.