Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Szepsy István lett a Borászok Borásza

A díjátadó gálára május 15-én került sor a Lánchíd Palotában. A Szepsy István által elnyert cím abban különbözik az összes eddigi borász díjtól, hogy nem szervezetek szavaznak vagy döntenek az elnyerésérõl, hanem maguk a borászok, akik egy-egy szavazatukkal választják ki maguk közül a legjobbat.

A borászoknak egy hónapjuk volt arra, hogy eldöntsék, kire szavaznak. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.

A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál az Etyek Pincefesztiválon részt vevõ borászoknak. A címet 2007-ben Demeter Zoltán, 2008-ban pedig dr. Lõrincz György nyerte el.

Rókusfalvy Pál 2009-ben hozta létre a Vinum Praemium Alapítványt, amelynek rangos borszakmai múlttal rendelkezõ kuratóriumi tagjai – Kató András, Alkonyi László, Bányai Gábor Botond, Gazda Albert, Romsics László, Zwack Izabella – állítják össze a hazai borszakma 50 kiválóságát tartalmazó listát. 

”Az év felfedezettjét” a kuratórium tagjai választották ki, mégpedig úgy, hogy minden tag 3-3 feltörekvõ borászt jelölt, és megszavazták, ki nyerje el a díjat.

A Magyar Borért különdíjat Demeter Zoltán kapta meg. Ez az elismerés annak a borásznak jár, aki eddigi munkássága alatt kiemelkedõen sokat tett a prémium minõségû magyar borért.

Szepsy István családja az egyik legrégebbi borkészítõ família Tokaj-Hegyalján, a 16. századig nyúlik vissza a családfa gyökere. A borász az 1970-es évek közepén, az egyetem elvégzése után a mádi termelõszövetkezet agronómusaként folytatta a családi hagyományt.

A’80-as évek végére munkája mellett sikerült ismét egy kis méretû birtokot (4,2 hektár) létrehoznia, amely az idõk során a sokszorosára (62 hektár) nõtt.

Sikerült bebizonyítania, hogy a szõlõ mennyiségének minden egyes tõkénél személyre szabott csökkentésével a minõséget soha nem látott módon lehet növelni. Aszúival újraértelmezte a legendás borkategóriát, ismét fölfedezte az édes szamorodnit, és 2000-es Úrágya Furmintjával megteremtette a nagy tokaji szárazbor etalonját.

Forrás:
Deluxe.hu
http://www.deluxe.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Szlovák tokaji: esély sincs a megegyezésre
NextContinue
borkaland.hu

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press