Szenzációs felfedezés a borivás agyi funkcióiról
Arra szerettünk volna választ kapni, vajon van-e különbség a képzett és a képzetlen borivó ember agyhullámai között.\” – mondta Gisela Hagberg, svájci bio-fizikus a római Borakadémia tanulmányának ismertetésén. Amit felfedeztünk az az, hogy a tanulás nem csak az ízlelés minõségét befolyásolja, hanem meghatározza azt a módot, ahogy az agy reagál a bor ízére.
A kutatók EEG vizsgálatnak vetettek alá hét borkóstolót és hét átlagos borivót. A vizsálat mindkét csoportnál erõs aktivitást mutatott ki az agy öröm központjában. Azonban míg az agykéreg, a gondolkodásért felelõs rész robbanássszerû tevékenységét rögzítették a borszakértõknél, addig az amatõr borivók agykérgében semmiféle reakciót nem tapasztaltak.
\”Mindkét csoportot megkértük, koncentráljon a borra, amit iszik, tehát nem arról van szó, hogy nem gondolkodtak volna\” – mondta Hagberg. A különbség – bár mindkét csoport agya észlelte az ivás folyamatát – abban keresendõ, hogy a borszakértõkben a bor íze egy további hatást is kiváltott.
Andrea Sturniol, az egyik borszakértõ, aki részt vett a Santa Lucia kórház kísérletében, lenyûgözõnek találta az eredményt. \”Ez fantasztikus – lelkesedett – most végre bizonyított a bor intellektuális ízlelésének fontossága. Ez azért nem azt jelenti, hogy a borkóstolók felsõrendû lények, hiszen mindez csak tapasztalat és tanulás kérdése.\”
Forrás:
RTL KLUB Online
http://www.online.rtlklub.hu