Szekszárdi Borverseny: taroltak a vörösök
A rendezvény fõvédnöke, a zsûri elnöke örvendetesnek nevezte, hogy ismét megjelent a kadarka, amibõl idén huszonegyet neveztek a borászok.
A szakember véleménye szerint a 2003-as évjárat próbára tette a borászokat. Az elmúlt ötven év átlagát tekintve 500 órával több volt a napfényes órák száma, a három nyári hónapban öt fokkal magasabb volt a hõmérséklet, viszont 238 milliméterrel kevesebb volt a csapadék.
A verseny végeredményét tekintve a vörösborok taroltak, az öt nagy arany díjas bor mindegyike vörös fajta: a Márkvárt Pincészet 2000. Bikavér, a Liszt Pincészet 2000. Bikavér, az Eszterbauer Pincészet 2003. Kadarka, a Sebestyén Pincészet 2003. Kékfrankos, valamint a Szentgál Pincészet 2003. Merlot bora. Az utóbbi a verseny legjobb vörösbora kategóriáját is elnyerte, míg a legjobb fehérbor címet a Fritz Pincészet 2003. Olaszrizling bora kapta.
Kelemen Erika hegybíró a távirati irodának elmondta: a történelmi Szekszárdi Borvidék 2.500 hektár szõlõterületébõl – Báta, Bátaszék és térsége, Decs, Sióagárd és Zomba mellett – ezer hektáron gazdálkodik a legjelentõsebbnek számító Szekszárdi Hegyközség, amely 1560 tagot számlál.
Hozzátette: hamarosan megduplázódik a létszám, ugyanis a törvény értelmében az ötszáz négyzetméter feletti szõlõterületek gazdáinak is kötelezõvé válik a tagság.
Az elmúlt évi szüreti jelentés alapján a hektáronkénti termésátlag közel hetven mázsa, az átlagos mustfok 19,4 volt – közölte a hegybíró.
Forrás:
MTI
http://www.mti.hu