Szekszárdi borok az Állatkertben

Az Állatkert nevének hallatán elsõre talán nem a zene jut eszünkbe, pedig komoly hagyományai vannak itt, már az LGT is megénekelte a Rádió címû dalában, hogy az 1920-as években induló Magyar Rádió innen sugározta az elsõ koncertjét.

A második világháború után alig maradt állat, és komolyabb beszerzésekre sem volt forrás, így más jellegû rendezvényeket szerveztek akkoriban, fõleg zenés programokat. Késõbb is rendszeresek maradtak a koncertek, ezek helyszíne – 1950-es megszûnéséig – a szabadtéri színpad volt. Ezután évtizedekre eltûnt a zene a parkból, újbóli visszatérésére a Budapesti Fesztiválzenekar 1990-es, legendás állatkerti koncertjéig kellett várni. Újra megindult a zenei élet, 2002-tõl pedig minden nyáron a Zenés állatkerti esték címû koncertsorozat tér vissza, idén tizenötödik alkalommal.

A szekszárdi borászok örömmel mondtak igent a csatlakozásra hívó felkérésre. Hamar össze is állt, hogy melyik borászat melyik elõadás elõtt fogja kínálni a borait. Júliusban Kern András koncertje elõtt a Sebestyén Pince és a Németh János Pincészet, a Budapest Klezmer Band elõtt az Eszterbauer Borászat és Bõsz Adrián, Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra elõtt a Heimann Családi Birtok, a Sárik Péter Trió koncertje elõtt pedig a Vida Családi Borbirtok borait lehet majd megkóstolni.

Augusztusban Geszti Péter koncertje elõtt a Sárosdi Pince, Malek Andrea, Szolnoki Péter és a Papa Jazz elõtt a Schieber Pincészet, a Budapest Bár fellépése elõtt a Szent Gaál Pincészet, az évadzáró „Sztártesók” koncert elõtt pedig, ahol Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda és Király Viktor is fellép, Dúzsi Tamás Pincéje kínál majd borokat a vendégeknek.

A borászok a várható melegre való tekintettel inkább a könnyedebb boraikkal készülnek majd, így valószínûleg kóstolhatnak majd rozét, akár válogatás kategóriában, sillert, valamint Szekszárd Palackba töltött kadarkát és kékfrankost is. Ezek a gyümölcsös, könnyedebb stílusra hangolt vörösborok is jólesnek kissé behûtve a meleg estéken.

Az elsõ találkozók után vetõdött fel az ötlet, hogy a Szekszárdi borvidék más módon is támogatná az Állatkertet. Sokáig nem kellett gondolkozni a módján, hiszen egy állat örökbefogadásával a kertben élõ állatok életkörülményeit és egészségük megõrzését lehet segíteni. A választás végül az Albert nevû kis pandára esett, aki igazi közönségkedvenc, ráadásul a szõlõ a kedvenc csemegéje. A „nevelõszüleinek” hála, augusztusban szekszárdi szõlõt is lakmározhat majd.

– – – – – info – – – – –

A koncertekrõl és a jegyvásárlásról bõvebb információt az Állatkert honlapján találnak az érdeklõdõk: http://www.zoobudapest.com/tervezz-velunk/programtervezo/koncertek.

2017. július. 5. (szerda) 20:30: Kern András – Lövölde tér, vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor

A koncert elõtt a Sebestyén Pince és a Németh János Pincészet borait lehet kóstolni.

2017. július 12. (szerda) 20:30: Budapest Klezmer Band – Örömteli Klezmer, vendég: Tompos Kátya

A koncert elõtt az Eszterbauer Borászat és Bõsz Adrián borait lehet kóstolni.

2017. július 19. (szerda) 20:30: Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra – „Aki él és mozog, az szvinget jár”

A koncert elõtt a Heimann Családi Birtok borait lehet kóstolni.

2017. július 26. (szerda) 20:30: Sárik Péter Trió – Jazzkívánságmûsor különkiadás!

Vendég: Falusi Mariann, Berki Tamás és Szõke Nikoletta

A koncert elõtt a Vida Családi Borbirtok borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 2. (szerda) 20:30: GESZTI, vendég: S”Iza

A koncert elõtt a Sárosdi Pince borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 9. (szerda) 20:30: PapaJazz, vendég: Malek Andrea és Szolnoki Péter

A koncert elõtt a Schieber Pincészet borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 16. (szerda) 20:30: Budapest Bár Németh Juci, Ferenczi György, Kiss Tibor és Szûcs Krisztián közremûködésével

A koncert elõtt a Szent Gaál Pincészet borait lehet kóstolni.

2017. augusztus 23. (szerda) 20:30: „Sztártesók”: Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda, Király Viktor

A koncert elõtt Dúzsi Tamás Pincéjének borait lehet kóstolni.

Forrás:
[hirszerkeszto]