Koch Csaba: 25 év alatt a csúcsra

„Emlékszem, harminc évvel ezelõtt Koch Csaba táncolt a legszebb lányokkal” – mutatott rá arra köszöntõjében derûsen Bányai Gábor országgyûlési képviselõ, hogy az idõközben ötgyermekes családapává érett borásznak már ifjúkorában is lelkes rajongótábora volt. Aztán gyorsan hozzátette, nem elsõsorban ezért néz fel a borászra, hanem azért, mert mindig is alázatos volt a borkészítésben, és az õ példája is jelzi, a kemény, kompromisszummentes munka a szõlõben és a pincében meghozza a sikert.

Munkából pedig volt nem kevés: negyedszázaddal ezelõtt Koch Csaba a nagypapájától kapott 0,2 hektár szõlõt, amibõl sziszifuszi munkával építette fel mai hajós-bajai és villányi „birodalmát”. A Koch Borászat legjobb borait és a régió legjobb birkapörköltjét felvonultató ünnepségen Szekeres Adrienn koncertje elõtt a CBA vezérkara és Zsigó Róbert államtitkár is köszöntötte a borászt, aki nem felejtette el felidézni az eddigi mérföldköveket. Koch Csaba elsõ aranyérmét az 1990-es évek elején a jánoshalmai borversenyen kapta, 2000 óta palackozza a borait, és a méltán híres Petar Cindric újvidéki, valamint Kozma Pál pécsi kutatóprofesszorokkal az elmúlt években 33 rezisztens szõlõfajtával kísérletezve igyekszik teljesen vegyszermentes borokat készíteni. A borászat termése nemzetközi elismerésekbõl is kimagasló volt az utóbbi tíz évben: borszakírói összesítés szerint világversenyeken 5 arany és 5 ezüst, nemzetközi versenyeken 53 arany és 19 ezüst, országos borversenyeken 104 arany és 18 ezüst, régiós borversenyeken 98 arany és 13 ezüst született.

Nem mellesleg az ünnepségen debütált Koch Csaba legújabb prémium borsorozata. A Frisch márkanevû borcsaládba magas minõségû, dûlõszelektált Irsai Olivér, cserszegi fûszeres, chardonnay, rozé és merlot borok tartoznak. A résztvevõk pedig abban a kiváltságban is részesülhettek, hogy megkóstolhatták a még palackérlelés alatt álló cserszegi fûszeres és chardonnay pezsgõket. Úgy tudni, egyikre sem volt panasz.

Forrás:
[hirszerkeszto]