Svéd sommelier lett a világ legjobbja 2007-ben
A XII. Sommelier Világbajnokságot 2007. május 18-20. között rendezték meg a festõi szépségû görög szigeten, Rodoszon. A verseny 1969 óta várja a világ legjobb sommelier-it, aki háromévenként szállnak harcba a világbajnoki címért.
A résztvevõk az elõdöntõben a 80 kérdésbõl álló, rendkívüli nehézségû tesztet válaszolták meg, két bort kellett írásban jellemezniük, egy görögös, több elembõl álló ételhez kellett a megfelelõ bort – természetesen részletes indoklással – kiválasztaniuk.
A teszt kérdései között több magyar vonatkozású is volt, így magyar borvidékeket és magyar borászokat kellett párba állítani, a Leányka román megfelelõjét megtalálni. Feladat volt még egy vörösbor dekantálása is.
A döntõt a Rodos Palace luxusszálloda koncertcsarnokának színpadán rendezték, több mint ötszáz nézõ elõtt. Egyenként szólították a versenyzõket a díszoklevél és az erre az alkalomra készült különleges érem átvételére, míg a döntõ négy résztvevõje maradt csak a színpadon.
A döntõ
A rendkívül magas színvonalra jellemzõ, hogy a versenyen induló három Európa-bajnokból csak ketten jutottak a döntõbe, Gerard Basset angol és Andreas Larsson svéd sommelier, hozzájuk csatlakozott Paolo Basso svájci és Eric Zwiebel francia versenyzõ.
A döntõ feladatait egy éttermi szituációban, három asztal vendégeinek szimultán kiszolgálásával, egy comis (segéd) segítségével kellett megoldani, az étterem „vezetõje” pedig Enrico Bernardo, a legutóbbi világbajnok volt. Itt a sommelier-nak szakmai felkészültségén kívül pszichológiából, problémamegoldásból, szervezési és irányítási képességbõl, illetve vendégkezelésbõl is jelesre kellett vizsgáznia.
Három bor és tizenkét párlat (mint kiderült, hat párlatot ismételtek, csak különbözõ poharakba tették õket, más sorrendben) vakkóstolással történõ pontos meghatározása, egy itallap hibáinak kijavítása, egy görög specialitásokból álló gourmet menühöz italok ajánlása, valamint vörösbor dekantálása szerepelt a feladatok között.
A végeredmény bejelentését óriási üdvrivalgás fogadta: a 2007-es év világbajnoka Andreas Larsson svéd versenyzõ lett. Larsson 34 éves, a växjõi PM & Vänner étterem sommelier-je, 2000 óta tudatosan készül a világbajnoki címre, a világ összes jelentõs borvidékét meglátogatta, 2006-ban a szekszárdi borvidéket és a budapesti Gundel éttermet is felkereste. Skandinávia egyik legelismertebb életmódmagazinjában, a Livets Goda-ban saját rovata van, nemrégiben 10 magyar csúcsbort írt le részletesen, saját értékelési rendszerében a maximális 10 pontból a „leggyengébb” is 7,5 pontot kapott, míg Szepsy István aszúját 10 pontosra értékelte.
A díjátadásnál Larsson neve felkerült arra a különleges, hat literes, ezüsttel borított Moët & Chandon pezsgõspalack vándordíjra, amely mind a tizenkét eddigi világbajnok nevét megörökíti.
Magyar sikerek
Bár a döntõbe Fabók Mihály nem került be, meg kell említenünk, hogy igen szép teljesítményt nyújtott: a sommelier legfontosabb feladatait modellezõ két feladatban, az étel-bor párosításban és a dekantálásban a legjobb pontszám 98, illetve 83 százalékát érte el, de a nehéz tesztet is 47 százalékosra teljesítette.
A Magyar Sommelier Szövetség munkájának nagy elismerése, hogy elnöke, Kozma Kálmán, a Gundel étterem igazgatója a döntõ zsûrijének tagjaként az ír és a japán elnök társaságában a legösszetettebb feladat, a szerviz, a kiszolgálás, a vendégre való nyitottság, valamint a munkaszervezés teljesítményét is minõsíthette.
Forrás:
Deluxe
http://www.deluxe.hu