St Andrea csúcskóstoló
„Másfél évtizeddel ezelõtt még Cabernet Franc-ból állt a csúcsborunk, de aztán beláttam, hogy érdemes követni az egri hagyományokat, ezért áttértem a bikavérekre. Azóta sem bántam meg a döntésemet” – jelzi Lõrincz György, hogyan fejlõdött a borvidékkel együtt az õ elképzelése is az egri csúcsborokkal kapcsolatban. Döntését azóta neves borszakírók, Master of Wine-ok is visszaigazolták, akik az elmúlt években újra felfedezték Egert és az ottani borházasításokat: nemcsak nemzetközi versenyekrõl tér vissza rendre aranyérmekkel és trófeákkal a Merengõ egy-egy évjárata, de egyre több neves szakember számol be lelkendezve a korábban leírt bikavérekrõl, miután megkóstolt egy-egy szép egri házasítást.
Az Egri Borvidéken szinte kizárólag fehér és vörös házasításokat (Egri Csillagot és Egri Bikavért) termelõ Lõrincz György kiemelkedõ szerepet játszik a borvidék megismertetésében és elismertségének növelésében. Kompromisszummentes elkötelezettsége a minõség és a helyi hagyományok felélesztése iránt jól ismert, és bárki által – érzékszervileg is – ellenõrizhetõ. A folyamatos megújulás és fejlõdés is fontos szempont a borász számára, akinek díjnyertes borait március óta a budapesti St Andrea Wine & Gourmet Bárban világszínvonalú étkekkel is össze lehet kóstolni, mivel Lõrincz szerint „a csúcsgasztronómia segítségével a világ figyelmét is felhívhatjuk a magyar borok minõségére, kimagasló teljesítményére”. Úgy tûnik, igaza van: a Gault&Millau szigorú zsûrije az éttermet és Barna Ádám séfet az idei „Év felfedezettje” elismeréssel tüntette ki. A vertikális kóstolón Barna Ádám meg is mutatta, mire képes az érzékeny séf, ha kimagasló borok inspirálják.
Ami a borokat illeti (Blanc de Noir 2009, Örökké 2013, 2012, 2006, Mária 2013, 2012, Merengõ 2011, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2003, 2002, Nagy-Eged-hegy 2012, 2011), ott sincs ok panaszra: a december 10.-én megkóstolt 16 tételt a szakemberek kimagaslónak értékelték. A borokat néhány nappal a magyar bemutató elõtt megkóstolta Elizabeth Gabay Master of Wine és Rod Smith MW is. A két brit szakértõ bõven megszórta 90 pont feletti értékekkel a Merengõket és a St Andrea Szõlõbirtok jelenleg legexkluzívabb tételeit, a Magyarország egyik legmagasabban fekvõ szõlõterületérõl, a Nagy-Eged-hegy-dûlõbõl szüretelt Bikavéreket. A zártkörû dél-franciaországi kóstolón jelen volt Henri Mallier, a nemzetközileg is jegyzett Pion borkereskedõ cég képviselõje. Az elismert szervezet eddig kizárólag a legjobb francia és spanyol pincészetekkel dolgozott együtt, de Mallier úgy vélte, a Nagy-Eged-hegy válogatást még az európai borkultúra szülõföldjére, Franciaországba is jó eredményekkel lehetne exportálni.
Dr. Lõrincz György
– 48 éves
– 1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, 1998-ban ugyanott doktorált, 2011-2014 között a Szent Atanáz Hittudományi Fõiskola hallgatója.
– 1985-1992 között OB-I osztályú vízilabdázó, 1994-ig az Egri Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza, 1995-2002 között az EGERVIN technológiai vezetõje, ezt követõen a St Andrea Szõlõbirtok vezetõje, borásza, társtulajdonosa.
– 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2008-ban a Borászok borásza, 2009-ben az Év Bortermelõje, 2013-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.
A St Andrea Szõlõbirtok
A St Andrea Szõlõbirtok az Egri borvidéken, 45 hektáron gazdálkodik. A hely egyediségét törekszik kifejezni borházasításaival, az Egri Bikavérekkel és az Egri Csillagokkal. Négy településen, kilenc dûlõben mûvel szõlõt. Ezek a Magyalos, a Paptag, a Ferenc-hegy, a Kovászó, a Boldogságos, a Kis-Eged, Nagy-Eged, Hangács és a különleges minõség elérésére képes Nagy-Eged-hegy-dûlõ. A St Andrea eddigi eredményei: Magyarország legnépszerûbb borászata (Borbarát Magazin 2006), ’Prestige Award 2011’ (Az év legnagyobb presztízsû magyar borászata, Prestige Reserve Club), Az Év legkedveltebb borászata, 2011 (Debreceni Borozó Magazin), Az Év legkedveltebb borászata, 2013 (Debreceni Borozó Magazin), Az Évtized TOP 10 borászata között (Borigo Magazin 2014), Az Év legjobb borászata, 2014 (Debreceni Borozó Magazin), Az Év pincészete, 2014 (Borigo Magazin).