Savanyú a szõlõ
Az az alapelv érvényesül mind az asztali, mind a minõségi boroknál, hogy ha a bor bármilyen alkoholtartalom növelõ eljáráson ment keresztül, akkor édesíteni már csak olyan szõlõmusttal lehet, amelynek összes alkoholtartalma (tf%-ban) maximum annyi lehet, mint az édesítésre kerülõ boré. Így a javítható összes alkoholtartalom a javításokkal maximum 2 tf% lehet. Abban az esetben, ha az asztali vagy minõségi bor elõzõleg nem ment keresztül alkoholtartalom növelõ eljáráson, akkor édesíthetõ szõlõmusttal, sûrített szõlõmusttal és finomított mustsûrítménnyel. Ekkor az édesítés maximum 2 tf% összes alkoholtartalom növelést okozhat. Az eljárások alkalmazásának jobb áttekinthetõsége érdekében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy összefoglaló táblázatot és egy átszámítási táblázatot bocsátott rendelkezésre, amely letölthetõ.
Kunszeri Milós Borzongó c. cikke – word dokumentum
Borok javítását bemutató táblázatok – word dokumentum
Forrás:
HNT
http://www.hnt.hu