Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Pozsonyban is készülhet ””tokaji””

Szlovákia szõlõtermõ területe évrõl évre kisebb, jelenleg már csak 22 ezer hektáron folyik szõlõmûvelés, de tavaly mindössze 12 800 hektáron szüreteltek. Pedig a szlovák borok minõsége javul, Lubomír Vittek, a szlovák borászszövetség elnöke szerint a termelt bor 90 százaléka már a minõségi kategóriába tartozik. Külföldrõl viszont egyre több bor érkezik, ma már minden tíz üvegbõl hat onnan kerül a fogyasztók elé: 2008-ban 430 ezer hektolitert importált Szlovákia, csaknem az ötödét Csehországból (Magyarország a harmadik legnagyobb szállító).

Ami a tokaji borvidék szlovák-magyar vitáját illeti, a szlovák agrártárca úgy látja: esély sincs a megállapodásra. „A közös borvidékrõl szóló júliusi tárgyalások után elvesztettük utolsó illúzióinkat is, hogy esetleg sikerül megegyezésre jutnunk” – tájékoztatta a pozsonyi Új Szót Adriana Jobbiková, a minisztérium szóvivõje. A tárgyalások azért rekedtek meg, mert a magyar fél szerint Szlovákia nem tartotta be a 2004-ben kötött megállapodást, nem történt meg a jogszabályi harmonizáció, nem alakították ki a magyar hegyközségi rendszernek megfelelõ szakmai szervezetet és a közös ellenõrzést.

A szlovák mezõgazdasági tárca azonban úgy tudja, a magyar fél eddig nem kifogásolta ezeket a kérdéseket. „Már 2008 januárjában megkapták a Tokaji Társulás alapszabályát, amely magyar mintára készült, és bemutattuk a szervezet elnökét is” – közölte Jobbiková. Simon Zsolt korábbi szlovákiai agrárminiszter szerint a megállapodás legnagyobb akadálya a tavasszal elfogadott szlovák bortörvény lehet, amelynek értelmében az országon belül bárhová el lehet szállítani a szõlõt, és ott bort lehet belõle elõállítani. (Vagyis például a tokaji borvidéken szüretelt szõlõbõl „tokaji” készíthetõ Pozsonyban is.) Pozsony szerint viszont elég megkötés az, hogy tokajit csak a tokaji régió dûlõin szüretelt szõlõbõl szabad készíteni. A szlovák szaktárca ragaszkodik ahhoz is, hogy a szlovákiai területen összesen 908 hektárban határozzák meg a tokaji régiót, ami nagyobb a történelmi borrégió területénél.

Forrás:
Napi Gazdaság
http://www.napi.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Bódémentes borfesztivál Bényén
NextContinue
A jó bornak is kell a cégér

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press