Polgár Pincészet hírei
Sok szeretettel meghívunk 2006 április 16-án 17.00 órára a Polgár Bortrezor Pincébe Szikszay Ágnes baranyai ihletettségû templom- és tájfotóiból készült fotókiállításának megnyitójára. A kiállítást a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketingigazgatóság igazgatónõje, Hegyi Zsuzsanna, nyitja meg. Ezt követõen szívesen látjuk a vendégsereget a Húsvéti vacsorára, melyet kiváló Polgár borok kísérnek. Az est zenei hangulatát a Bordalnokok együttes mûsora szolgáltatja.
Húsvéti menü, 2006. április 16. vasárnap, 18.00 óra
– Húsvéti sonkatál sárgatúróval, zsenge tavaszi zöldségekkel
– Tárkonyos kecskeraguleves
– Rántott tanyasi csirkecomb és grillezett csirkemell tavaszi burgonyasalátával
– Sajtkavalkád
– Nyárköszöntõ kelt kalács borban párolt gyümölcsökkel és borhabbal
A menü ára: 4200,- HUF.
Húsvéti borkóstoló: 2000,- HUF/fõ.
Charonnay-Muskotály Cuvée, Charonnay Barrique, Kadarka Siller, Portugieser, Merlot, Cabernet Sauvignon, Elixír Cuvée Barrique, Polgár Cuvée Barrique, Aranyhárs.
Jelentkezni az info@polgarpince.hu email-címen, vagy a 72-492-194 fax-számon lehet. Minden kedves bor- és mûvészetbarát megjelenésére számítunk! www.polgarpince.hu
Mindazok részére, akik nem tudnak részt venni a Húsvéti borvacsorán a Polgár Bortrezor Pincében, ajánljuk figyelmükbe a 2006. április 6-án, a Budapesti Sas Club Étteremben megrendezendõ Polgár borvacsorát. Az ételek megálmodója Boross Tamás, többszörös aranyérmes chef-szakács, sok szeretettel várja az érdeklõdõket a Sas Club Étteremben, a Polgár Borok Házában. Asztalfoglalás: 06-1-246-49-31, 06-30-397-07-95 vagy: etterem@sasclubetterem.hu, www.sasclubetterem.hu.
Nem telhet el a Húsvét Polgár borok nélkül Budapesten sem! Látogasson el 2006. április 15-17. között az Elsõ Tavaszi Borfesztiválra (V. ker, Városháza park) és kóstolja meg a Természet ízét, a finom Polgár borokat! Polgár bor – a Természet lelke!
Áprilisi Polgár borvacsorák
2006. április 4., kedd
Pécsi Boregylet, Jogász Napok
Borbemutató 6 féle Polgár borból
Donáczi Gábor 70/243-4077
2006. április 5., szerda
Görbe Pince Étterem (Villánykövesd)
Polgár borvacsora a Munkaügyi Minisztérium részére
2006. április 6., csütörtök
Sas Club Étterem
Budapest, Törökbálinti út 51-53.
18.00 Polgár borvacsora
Tel.: 30/459-7121
2006. április 7., péntek
Borvacsora a Polgár Pincében
Villány, Hunyadi u. 19.
Tel.: 72/492-053, 72/492-194
Menü:
Hideg mangalicafalatok színes salátaágyon
Tormakrém leves mangalica sonka szirommal
Gombás szarvasragu aszalt szilvával töltött égetett gombócokkal
Magyar sajtok ízelítõje
Házi túrós és meggyes-mákos rétes
2006. április 8., szombat
Borvacsora a Polgár Pincében
Villány, Hunyadi u. 19.
Tel.: 72/492-053, 72/492-194
Menü:
Hideg mangalicafalatok színes salátaágyon
Kemencében sült kacsacomb és mangalicapecsenye
hagymás tört burgonyával, házi savanyúsággal
Magyar sajtok ízelítõje
Aranygaluska Aranyhársos vaníliamártással
2006. április 15-17.
Elsõ Tavaszi Borfesztivál Budapest, Városháza Park
Az áprilisi rendezvényekre sok szeretettel várja Önöket,
Polgár Katalin és Polgár Zoltán
Kedves Borbarátok!
A mai rohanó világban keveseknek adatik ideje sûrûn ellátogatni hozzánk Villányba, a Polgár Pincészethez. Úgy gondoltuk, érdeklodésre tarthat számot, ha iõorõl idõre tájékoztatjuk Önöket fejlesztéseinkrol, sikereinkrõl. Reményeink szerint nem tehernek, hanem hasznos információnak érzik majd rövid híradásunkat és sikerül felkeltenünk érdeklõdésüket a Polgár Pincészet és Panzió iránt! A villányi találkozásig pedig látogassák meg honlapunkat is:
Üdvözlettel: Polgár Katalin és Polgár Zoltán
Rövid hírek
Európát meghódítja a Polgár bor!
[tn_9_bal.jpg]Az Avanti Frigo Kft, a Polaris Kft. és a Polgár Pincészet között létrejött együttmûködési megállapodás elsõ realizált projektje a VOLVO FH 16 szerelvény, mely Európa útjain népszerûsíti a Polgár borokat. A kizárólag természetes Polgár borokat az Avanti Frigo Kft. és Polaris Kft. profi szállítmányozási rendszere juttatja el Európa minden részére. Kívánjuk, hogy egyre gyakrabban legyen szerencséje útjainkon e csodás gépjármûvet látni és a Polgár borokat kóstolni. Polgár bor – a Természet lelke.
Lázár Lovaspark
[tn_11_bal.jpg]A 2006. március 31-én rendezték a Lázár testvérek a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban zártkörû partnertalálkozójukat, melynek keretében fogathajtó versenyt is rendeztek. Ezen a versenyen Polgár Zoltán is elindult és elsõ helyezést ért el. Aggodalomra viszont semmi ok, nem tör õ a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek babérjaira, hanem továbbra is a természetes, kifinomult ízvilágú borok készítésével foglalkozik. Gyõzelmét legújabb termékével, a Polgár Pearl Crémant Rose pezsgõvel ünnepelték. Koccintson Ön is a 2006-os év kiemelkedõ eseményein szép magyar pezsgõvel, a Polgár Pearl Pezsgõvel!
Bor+Tárlat Msikolc
[tn_12_bal.jpg]A Bor+Tárlat Polgár Borszaküzlet és Kisgaléria tisztelettel meghívja Önt és barátait 2006. április 6-án, csütörtökön 17.00 órára a Miskolci Polgár Bor+Tárlat Galériába (Rákóczi-ház, Miskolcs, Rákóczi u. 2.) Al-Hayder Sawsen Múló térben címû fotótárlatára. A kiállítást megnyitja: Karlaki Orsolya, kulturális antropológus.
Az egy hónapig megtekinthetõ kulturális élmény mellé kiváló Polgár borok társulnak.
Munkatársaink örömmel fogadják Önt, hogy személyesen meggyõzõdjenek boraink kifinomult ízvilágáról. Szeretettel várjuk Önöket Miskolcon, az újonnan megnyílt Polgár Bor Galériában!
A pearl igazgyöngyöt jelent
Pezsgõgyár Kétféle sajátosan száraz, palackban erjesztett pezsgõt, különleges „hungaricumot” dobott a piacra a hagyományokra sokat adó villányi Polgár Zoltán
Villány Az egykori hercegi pezsgõpince hagyományai alapján erjesztett új pezsgõcsalád elsõ két tagja látott napvilágot a napokban. A Polgár pincészetben féltõ gondoskodással, klasszikus érleléssel készült el a „Polgár Pearl Crémant Blanc Brut” és a „Polgár Pearl Crémant Rosé Brut”.
Már ragasztják a címkéket az üvegekre, s itt-ott fel is tûnt néhány palack az új villányi pezsgõkbõl. Polgár Zoltán a családi vállalkozást egy újabb termékcsaláddal bõvítette. Titokban, hiszen kevesek tudtak a készülõ csodáról.
A magyar pezsgõgyártás hagyományait szeretné újraéleszteni a neves villányi borász. Hiszen mint mondta: akár hiszszük, akár nem, a hazainak mondott, hitt pezsgõket ma már külhoni cégek gyártják. Majdnem mindegyiket a multik. Talán ha két-három olyan magyar borászról tud még – egyrõl a Somlóhegyen, meg a Balaton mentén –, akik tényleg hazai pezsgõket kínálnak a piacon.
Persze az sem lehetett véletlen, hogy minderrõl az éppen épülõ borkápolnában, a Polgár-birodalom szentélyében mesél a borász. És a pezsgõkrõl, mint két gyöngyrõl. Hiszen a pearl magyarul gyöngyöt jelent. Mindkettõ extra száraz, vagyis brut, a legkényesebb igényeket is kielégítõ. A rosét kadarkából és pinot noirból, a fehéret chardonnay-ból, pinot blanc-ból és zöld veltelínibõl erjesztik. Bent a palackban. Aztán, mielõtt a seprõt leszûrnék, mélyen lehûtik mínusz fokokra, nehogy a szénsav elinaljon belõle.
– A szóbeszéd szerint a gyenge borokból készül a pezsgõ – jegyzem meg a kóstolás közben.
– Meglehet, hogy van, ahol ezt gondolják – válaszolja –, bár szentigaz, hogy a szõlõt kissé korábban, a teljes érés elõtt, alacsonyabb cukorfokkal kell szüretelni. De ne higgyen másnak, az igazi, minõségi pezsgõhöz finom borra van szükség.
– Nem tartják emiatt csodabogárnak a villányiak?
– Nem hinném. Van aki drukkol, van aki irigyli.
– Sok indokot mondhat, hogy miért lett pezsgõgyáros. De melyik az igazi?
– A külhoni pincészetekben, különösen a franciáknál jó szokás, hogy minden magára valamit adó gazda pezsgõt is készít. Régóta szerettem volna belevágni én is, ám akadt egy komoly ellenérv. Ugyanis a hazai pezsgõgyárak – a külhoni kézbe került érdekeltségek – kiharcolták, hogy a kicsik elõl elzárják a piacot. Huszonöt millió forint kauciót kellett volna letennem ahhoz, hogy megindítsam a gyártást. A gátat az uniós csatlakozás bontotta le. Most egyenlõek a feltételek.
Polgár Zoltán a két pezsgõt nem a nagy kereskedõláncok polcaira szánja. Maga értékesíti Villányban, egy budapesti vinotékában árulja majd, s többcsillagos szállodák, éttermek számára szállít.
A hercegi pezsgõpince hagyományai kötik.
Kozma Ferenc (Dunántúli Napló, 2006.)
Polgár Zoltán Polgár Zoltán Villányban elsõként hozta létre saját pincészetét. Boraira a legkorszerûbb technológiával párosult tradíció, a több évtizedes szakmai tapasztalat és a jó ízlés a jellemzõ. Eddigi borászati életmûvének elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ban az „Év Bortermelõjévé” választotta a Magyar Borakadémia és a szakmai közvélemény. A villányi borvidéken a borturizmus és a bormarketing úttörõje volt. A Villány–Siklós Borút Egyesület alapító tagja.
Villány múltja A villányi pezsgõgyártás hosszú múltra tekint vissza. A Schaumburg-Lippe hercegi uradalom 1912-ben pezsgõgyárat alapított, mely „Crémant Rose” néven hozta forgalomba pezsgõjét. A pezsgõ már az elsõ évben nagy sikert ért el. A gyár – az épülete ma is megvan – az I. világháború közepéig mûködött, amikor a hercegi család az Amerikai Egyesült Államokba távozott. A gyár késõbb a pécsi Littke pezsgõgyár tulajdonába került.
Cezar, Henry és Fünfkirchen 1996 szeptemberétõl a pécsi Szent István téri Pezsgõház svéd tulajdonban folytatta a pezsgõgyártás hagyományait. A cég 2003 októberétõl Cezar Winery Kft. néven a pezsgõk mellett boraival is megjelent a minõségi italok piacán. A pezsgõk továbbra is „methode classic” eljárással készülnek az ínyencek számára a „Cezar”, a „Henry” vagy éppen a város hírnevét öregbítõ, II. János Pál pápa pécsi látogatásának emlékére készített „Fünfkirchen” pezsgõk.
Páter Perignon Pezsgõkészítés csak a parafa dugó feltalálása után vált lehetõvé. Erjedésben lévõ bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelõdõ szén-dioxid a palackban maradt. A hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetõje, páter Perignon készített elõször pezsgõt, valamikor az 1670 és 1715 közötti idõben. Innen a nagy titoktartás ellenére hamar elterjedt. A XIX. századra már Európa szerte készítettek pezsgõt.
Littke és Törley A pezsgõgyártás hagyománya Pécsett az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza. Itt alapította meg 1859-ben Magyarország elsõ pezsgõgyárát Littke Lõrinc, kinek családja három generáción keresztül, egészen az 1949-es államosításig mûködtette azt. Fénykorát a gyár 1892-ben élte, mikor I. Ferenc József a magyar pezsgõgyárosok között elsõként megadta a cégnek a „Császári és Királyi Udvari Szállító” címet. A budafoki Törley József 1882-tõl termeli a habzó nedût.
A Pannonvin nyolcmillió palackja A Littke-gyár átmeneti csendje után immár a Mecsekvidéki Pincegazdaság pécsi üzemében indult újra 1966-tól a pécsi pezsgõgyártás és 1968-ban megjelentek a piacon a népszerû Pannonia pezsgõk. Az 1996-os év közepéig a többszöri névváltoztatást megélt cég mint Pannonvin Rt. dobta piacra a palackos és tankerjesztésû pezsgõit. A termelés a rendszerváltást megelõzõ években volt a csúcson, amikor már 8 millió palack pezsgõ talált vevõre a hazai és a keleti országok piacain.
Dél-Dunántúl Turizmusáért Díj 2005 a Polgár Pincészet részére
[tn_2_bal.jpg]Nagy örömmel tudatjuk, hogy a Polgár Pincészet tulajdonosai, Polgár Katalin és Polgár Zoltán, az elmúlt héten vehették át a Dél-Dunántúl Turizmusáért Díj 2005 kitüntetést, melyet Gonda Tibor úr, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke nyújtott át a turisztikai szakma “Hóvirág Bálján”, melynek a pécsi Palatinus Szálló Bartók terme adott helyet. A Polgár Pincészet és Panzió ez évben is mindent megtesz azért, hogy kedves vendégeinek és partnereinek a legmagasabb színvonalon álljon szolgáltatásaival a rendelkezésére.
Minõség borítékolva! MSZ EN ISO 9001:2001 Tanúsítvány a PolgárBor Kft. részére
[tn_3_bal.jpg]Hosszas munka elõzte meg azt a 2006 március elejei napot, amikor a PolgárBor Kft. megkapta a Certop Termék és Rendszertanúsító Ház által kiállított tanúsítványt, mely életbelépésével cégünk igyekszik ügyfeleinek elégedettségét és bizalmát növelni, a cég eredményességét, gazdaságosságát fokozni. Ugyanakkor pincészetünknek lehetosége nyílik új piacok felé nyitni, valamint az esetleges hibákat a leggyorsabban és a leheto leghatékonyabb módon kijavítani.
A Polgár Pincészet Pezsgõi megérkeztek!
[tn_4_bal.jpg]Tudta-e, hogy Magyarországon az igazi, klasszikus, magyar pezsgonek hagyományai vannak? Örömmel tudatjuk, hogy az egykori villányi hercegi pezsgopince hagyományai alapján, a Polgár pincészetben félto gondoskodással, klasszikus érleléssel készített pezsgok, a Polgár Pearl Crémant Blanc Brut és a Polgár Pearl Crémant Rosé Brut elkészültek.
[tn_5_bal.jpg]A villányi pezsgõgyártás hosszú múltra tekint vissza, a Schaumburg-Lippe hercegi uradalom 1912-ben pezsgogyárat alapított, mely “Crémant Rose” néven hozta forgalomba pezsgojét. A pezsgo már az elso évben nagy sikert ért el, a pezsgogyár az I. világháború közepéig muködött, amikor a hercegi család az Amerikai Egyesült Államokba távozott. A gyár a pécsi Litke pezsgõgyár tulajdonába került, de nem mûködtették, késobb a Teleki család tulajdonába került, de õk sem foglalkoztak pezsgõkészítéssel. A Schaumburg-Lippe hercegi hagyományokat felelevenítve készítette el a Polgár Pincészet e két elegánsan gyöngyözo pezsgot. Örömmel várjuk megrendeléseiket, hogy a 2006-os évben szép magyar pezsgõvel ünnepelhessen!
Új évjárat – új címke
[tn_6_bal.jpg]Új köntösbe öltöznek a Polgár Pincészet kedvencei! Elkészültek és hamarosan forgalomba kerülnek a Polgár Rosé címkéjének stílusában elkészült Chardonnay-Muskotály 2005, Portugieser 2004 és Cabernet Sauvignon 2004. Keressék kedvencüket új külsõben, de a megszokott kiváló minõségben! Polgár Bor – a Természet lelke!