Pécsen túl is hódít a cirfandli
Jubileumi közgyûlését tartotta tegnap az idén tízesztendõs Mohács–Bóly Fehérborút Egyesület a bólyi Borházban. Hárs József, az egyesület elnöke, Bóly polgármestere szerint a megalakulás legfõbb haszna, hogy mára kiváló, hazai és nemzetközi szinten is versenyképes boraik lettek a térség termelõinek. Más, mint tíz évvel ezelõtt volt, más ízre, zamatra, minõségre. S nemcsak kizárólag a borúthoz csatlakozó termelõk, hanem sokan mások is profitáltak belõle, hiszen az egyesület egyre magasabbra tette a mércét a térségi borkultúrát és a borkészítési technikákat illetõen.
A pécsi borvidék Hásságy és Dunaszekcsõ között húzódó elsõ borútja izgalmas éveket tudhat maga mögött: tegnap errõl is szó esett. És természetesen megfogalmazták azt is, hogy a busójáráson és a Duna–Dráva Nemzeti parkon kívül kevés turisztikai vonzerõvel rendelkezõ térség a borászattól és a borturisztikai kínálat bõvülésétõl remélhet fellendülést. Szaporodó nyitott pincékkel, minõsített vendéglátóegységekkel, szállással.
Az egyesület a közelmúltban a dél-dunántúli borutakkal, illetve olasz, spanyol partnerekkel karöltve dolgozta ki az Európai Borút Minõsítés rendszerét. A minõsítés három fokozatú, egy, kettõ, illetve három szõlõfürt jár a legjobbaknak. Ekként ha bármely uniós ország borutas településének pincéjébe, vendéglõjébe, borkimérésébe, netán szállodájába kopog be a vendég, már a bejáratnál függõ tábla szõlõfürtjeibõl megtudja, mire számíthat odabent.
Végül egy jó hír a bort kedvelõ közönségnek: a térségben egyre több az új telepítésû cirfandli, ezért az EKF évében is komoly marketingprogramot indítanak el a Pécsi Borúttal karöltve, amellyel a zászlósbor hírét határon innen és túl népszerûsítik.
Forrás:
bama.hu
http://www.bama.hu