Pánikban a francia borászok
A nyilvános levelet több mint ötven prominens francia bor illetve, ételszakértõ írta, akik közül több séf Michelin csillagokkal büszkélkedhet, illetve a világ legjobbnak titulált sommelier-je is köztük szerepel – írja a Pénzcentrum. Arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt számos francia szõlészetet fenyeget a kiszáradás veszélye, fõként Bordeaux környékén. Az aláírók szerint, ha az évszázad végéig 2 százalékkal emelkedik az átlaghõmérséklet, a „termõföld nem fogja túlélni”, és olyan vidékeken lehet majd csak szõlõt termelni, ahol jelenleg ez szinte elképzelhetetlen, például Nagy-Britanniában, Skóciában, vagy Svédországban.
A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) adatai szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 416 szõlészet mûködik, több mint 1000 hektárnyi földet megmûvelve, ami az elmúlt 4 évben 45 százalékos emelkedést jelent. Egy angol borász szerint egyelõre nincs tudomásuk arról, hogy Skóciában bort termelnének, bár pletykákat már hallottak. Egyes becslések szerint azonban 2080-ra már Anglia déli része is túl forró lesz ahhoz, hogy szõlõt termeljenek. Ezért a kormányt arra szólítják fel, hogy próbáljanak hathatós eredményeket elérni a decemberi koppenhágai klíma-konferencián, és a fejlett országok 2020-ra negyven százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást.
Forrás:
elelmiszer.hu
http://www.elelmiszer.hu