Õk az esélyesek az Év Bortermelõje címre
A Magyar Bor Akadémia ismét versenyt hirdetett, hogy ki legyen az Év Bortermelõje 2011-ben. A szavazások alapján decemberben derül ki, hogy az öt kiválasztott jelölt közül végül is ki nyeri el a megtisztelõ címet.
Túl nagy meglepetés nem érte az Akadémiát, miután az 5 legtöbb jelölést kapott borász közül 4 már tavaly is bemutatkozhatott. A tavalyi nyertes, Légli Ottó helyett pedig egy nagyszerû szekszárdi borász jutott a döntõbe. Úgy tûnik, újabban Szekszárd a legkedveltebb borvidékünk. De lássuk a névsort ABC sorrendben:
Áts Károly, tõsgyökeres Tokaj-hegyaljai. Kedves megjelenésének, göndör fürtjeinek köszönhetõen mindenki tudja, kirõl van szó. A borkészítés mesterségét édesapjától tanulta. Mi sem bizonyítja jobban rátermettségét, elismertségét, mint hogy a Royal Tokaji Borászat róla, mint fõborászról nevezte el egyik termékét (Áts Cuvée). Idén második alkalommal került be az 5 legjobb közé.
Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedõ koronázatlan rosékirályunk szintén második alaklommal került a döntõbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott és mindemellett nagyszerû ember. Borai a világon mindenhol megállnák a helyüket, egyszerûen így kell csinálni. Ahogy õ is mondja: a titok az, hogy nincs titok.
Heimann Zoltán az új versenyzõ. Számára ismeretlen még az élmény, milyen ott állni az öt legjobb között, várni, hogy talán idén sikerül. Családjában már a 10. generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szõlõmûveléssel. A tradíció, a gyökerek, és az élet szeretete zsigereikben él. Idén õ kapta a Németországban alapított „Év Európai Borszakértõje” díjat.
Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország elsõ és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Már harmadik alakommal került az öt legjobb közé. Talán idén úgy határoznak az Akadémia tagjai, hogy egy kedves, õszinte mosolyú hölgyet tüntetnének ki figyelmükkel. Éva kitartó és alapos. Folyamatos minõséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokkal kápráztatja el rajongóit egész évben.
Vida Péter a maga különleges titokzatosságával várja vendégeit szekszárdi pincéjében. Borait nem lehet egyszerûen lenyelni, nem lehet csak úgy továbblépni rajtuk. Minden egyes korty gondolkodásra, elmélkedésre ösztönöz. A borász senkit nem enged haza felejthetetlen élmények és szellemi útravaló nélkül. Sokan szurkolnak azért, hogy az idén negyedik alakommal jelölt borász végre megkapja a legnagyobb szakmai elismerést.
Forrás:
Szabad Föld Online
http://www.szabadfold.hu