Növekszik az igény a száraz tokaji borokra
A régió legnagyobb bortermelõje, a Tokaj Kereskedõház szerint Magyarországnak nagyon jó esélye van betörni a minõségi száraz fehér borok nemzetközi piacára a furmint borokkal egyedi ízviláguk miatt – olvasható a cég közleményében.
A világpiaci trendek azt mutatják, hogy egyre nagyobb a kereslet a száraz fehér borok iránt, s ebben meghatározó szerepe van az alacsony cukortartalomnak és a kellemes gyümölcsös íznek egyaránt. A térség legnagyobb termelõje, egyben az integrátor szerepet betöltõ Tokaj Kereskedõház Zrt. és több tokaji borászat is arra törekszik, hogy a növekvõ igényeket a furmint szõlõfajtából készült száraz boraival elégítse ki.
Jelenleg a száraz fehér borok (beleértve a furmintot is) átlagosan a Tokaji Borvidék termelési volumenének 15%-át adják, azonban figyelembe véve a várható keresletnövekedést, ugyanez az arány 2020-ban már 44%-ot is elérhet.
A Tokaj Kereskedõház Zrt. minõségi forradalmat meghirdetõ teljes megújulási programjának egyik fontos sarokköve is a száraz furmint.
”A furmint egyedülálló magyar szõlõfajta, ennek ellenére az ebbõl készült bor a magyar, és így a nemzetközi piacon is egyelõre kevéssé ismert, azonban különleges ízvilága és minõsége miatt nagy sikerre számíthat világszerte” – magyarázta Áts Károly, a Tokaj Kereskedõház Zrt. fõborásza. Az Év borásza díjat is elnyert szakember vezetésével megújított termékportfólióba ezért került be a Prémium Furmint, valamint Kõvágó dûlõbõl készült magas minõségû Furmint.
Ami az idei termést illeti, várhatóan elégedettek lehetnek a száraz borok alapanyagául szolgáló szõlõfajták termelõi.’A késõi érésû Furmint és Hárslevelû szõlõfajták érettségi állapota a borvidéken igen változatos képet mutat. A forró száraz nyár hatására a vártnál kissé alacsonyabb termésmennyiségre számítunk, de a must minõségi mutatói alapján a szüret várhatóan a szokásosnál korábban következik be” – mondta el Balassa István, a Tokaj Kereskedõház Zrt. szõlészeti igazgatója.
Forrás:
OrientPress
http://orientpress.hu