Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet
Eredetileg a pezsgõ készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai gyakorlatban azonban már a többfajta tudatos arányban házasított bort is ezzel az elnevezéssel illették. Az utóbbi idõkben a Villányi- Siklósi borvidéken is elterjedt a többféle szõlõ házasításából készült borkülönlegesség, mely egyes kisebb termelõk csúcsborai és a legjobb vörösborok összeházasításával jönnek létre. Ilyenkor a hazai bortörvény elõírásainak megfelelõen a cuvée-t alkotó szõlõfajtákat a címkén kellett feltüntetni.A cuvée név helyett mostantól a borászok vagy az alkotó fajtákat, vagy egy általuk választott fantázianevet írhatnak a cimkékre. Az idei borok palackozása már megkezdõdött. A már forgalomban lévõ borokon maradhat a kifejezés, de a még a pincészetekben lévõ palackok átcimkézése komoly költséget jelent a hazai borászoknak. Az Európai Unió mér néhány évvel ezelõtt kizárólagos portugál privilégiummá minõsítette az oportó elnevezést, de hasonló védelmet élvez a magyar pálinka is.
Forrás:
Vendég és Hotel
http://www.vendeg.hu