Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Nem használhatják a magyar borászok a cuvée nevet

Eredetileg a pezsgõ készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai gyakorlatban azonban már a többfajta tudatos arányban házasított bort is ezzel az elnevezéssel illették. Az utóbbi idõkben a Villányi- Siklósi borvidéken is elterjedt a többféle szõlõ házasításából készült borkülönlegesség, mely egyes kisebb termelõk csúcsborai és a legjobb vörösborok összeházasításával jönnek létre. Ilyenkor a hazai bortörvény elõírásainak megfelelõen a cuvée-t alkotó szõlõfajtákat a címkén kellett feltüntetni.A cuvée név helyett mostantól a borászok vagy az alkotó fajtákat, vagy egy általuk választott fantázianevet írhatnak a cimkékre. Az idei borok palackozása már megkezdõdött. A már forgalomban lévõ borokon maradhat a kifejezés, de a még a pincészetekben lévõ palackok átcimkézése komoly költséget jelent a hazai borászoknak. Az Európai Unió mér néhány évvel ezelõtt kizárólagos portugál privilégiummá minõsítette az oportó elnevezést, de hasonló védelmet élvez a magyar pálinka is.

Forrás:
Vendég és Hotel
http://www.vendeg.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Vágó István a homoki borokért gitározott
NextContinue
Nem mondunk le az otthoni borozásról

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press