Négy magyar platinaérem a világ legrangosabb borversenyén

A tizennegyedik alkalommal megrendezett versenyen összesen 103 magyar bor részesült elismerésben: 82 nyert el érmet (4 platinát, 10 aranyat, 34 ezüstöt és 34 bronzot), további 21 magyar bor pedig elismerõ oklevelet kapott a zsûritõl.

Platinaéremmel a somlói Kreinbacher Birtok Classic Brut pezsgõjét (melynek 85 százaléka furmint, 15 százaléka chardonnay), a sárospataki Pajzos Pincészet 2011-es Ötputtonyos Aszúját, valamint 2013-as Késõi Szüretelésû Hárslevelûjét, továbbá a mádi Szent Tamás Pincészet 2013-as Furmintját jutalmazták.

A magyar aranyérmek többségét is a tokaji borvidék termelõi vihették haza (a Chateau Dereszla és a Royal Tokaji két-két, a Grand Tokaj, a Hétszõlõ, a Holdvölgy, a Szent Tamás pedig egy-egy aranyat), mellettük a badacsonyi Villa Sandahl rajnai rizlingjei részesültek két aranyéremben.

A magyar borvidékek közül összességében Tokaj aratta a legnagyobb sikert: az összes érem csaknem felét (82-bõl 37-et) tokaji bor nyerte, emellett három tokaji bor kapott elismerõ oklevelet a zsûritõl. Tokajon belül is kiemelkedõ az öt- és hatputtonyos aszúk idei sikere, hiszen ezek a borok kapták a magyar platina- és aranyérmek döntõ többségét.

A Decanter World Wine Awards idei, öt napig tartó borversenye során áprilisban a világ legnevesebb borszakértõibõl álló, 219 fõs nemzetközi zsûri választotta ki több mint 17 200 bor közül a legjobbakat.

A versenybe nevezett borok között nemzetközi szinten összesen 34 Platina – Best in Show érmet, 175 platina érmet, 455 aranyat, 3340 ezüstöt és 7038 bronzot osztottak ki. A legtöbb elismerést (összesen 3745 érmet és zsûri általi ajánlást) a francia borok kapták.

Forrás:
Webradio.hu
http://www.webradio.hu