Minõségi borokkal a versenyképességért
A szakember fontosnak nevezte a képzést, a technológia fejlesztését és az ültetvénykoncentrációt. Példaként említette, hogy van olyan önálló magyar borvidék, ami egy kisebb ausztrál farm méretének felel meg.
Horváth szerint az Európai Unióban a termelés túlszabályozottsága versenyhátrányt jelenthet, és így nemcsak Magyarország, hanem az egész EU bortermelése csökken. Tovább nehezíti az ágazat globális helyzetét, hogy miközben világszerte mintegy kétszáznyolcvanmillió hektolitert termelnek évente, a fogyasztás csupán kétszázharminc-kétszáznegyvenezer hektoliter, így évente mintegy harmincmillió hektoliter felesleg képzõdik.
A fõtitkár szerint fontos feladat a védett eredet erõsítése, ezen keresztül is a hazai fogyasztók bizalmának megõrzése, hiszen adminisztratív intézkedésekkel, diszkriminációval ma már nem akadályozható meg a külföldi borok importja. Magyarország ezt a bizalmat egyedülálló ökológiai adottságaival, a borvidékek szakmai összefogásával tudja erõsíteni.
A fejlõdést Horváth szerint az ültetvények elöregedése és a tõkehiány, illetve a technológiai fejlesztések ebbõl eredõ elmaradása akadályozza.
Forrás:
[origo]
http://www.origo.hu