Minõségi borban úszhatnak idén a Márton napi libák
Hiedelmek egész hada sorakozik fel november 11-én, Márton napján. Például, aki ezen a napon nem eszik ludat, arra egész évi ínség vár. Az elfogyasztott liba mellcsontja viszont idõjárás-elõrejelzõ mûszerként is funkcionálhat: a fehér csont havat, a vörösesbarna pedig kemény hideget jósol. De Szent Márton ünnepén nem csak a sült libahúst kell csontig lerágni. A hagyományok szerint erre a napra kiforr az újbor, s az egész éves munkának meg kell kóstolni gyümölcsét.
Hûen õrzik a hagyományokat a Bikavér hazájában is. Mennyiségében közepes évjáratot tudhat maga mögött Eger és vidéke. Gál Lajos, a tájegység szakértõje kérdésünkre elmondta: a június végi komoly jégkár, majd az azt követõ hõség és aszály ellenére mind az édes, mind pedig a száraz boroknak kedvezett a 2007-es év. Az augusztus eleji, a szokásosnál 2-3 héttel korábban elkezdõdött szüret során hektáronként 80 mázsa alacsony savtartalmú és magas mustfokú szõlõ került a puttonyokba, s egyes pincészetek már október elejétõl szállítják boraikat.
Ugyancsak korán kezdõdött a szüret a száraz borok fellegvárában, Villányban is. Bock József sztárborász szerint az enyhe tél miatt már maga a vegetáció, a növény fejlõdése is korán megindult, s így június elejére befejezõdött a szõlõtõkék virágzása. Az egyébként szeptember közepétõl október végéig tartó szüreti idõszak idén elhúzódott: némely gazda már augusztus 22-én nekikezdett a munkálatoknak. Villány 2400 hektárnyi termõterületérõl százhúszezer hektoliter szõlõlé került hordókba. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkára lapunknak elmondta, hogy az idei évben összesen hárommillió hektoliter bor került a pincékbe. Ez 20 százalékkal kevesebb az átlagos termésnél, amit a szakértõ a szélsõséges idõjárási viszonyokkal indokol. S bár mennyiségében nem jeleskedik az évjárat, minõségileg jónéhány kiváló bor várható a borvidékekrõl.
Forrás:
Heves Megyei Hírlap
http://www.hevesmegyeihirlap.hu