Minden harmadik liter magyar bor hamisított?
A kezdeményezés okáról Lengyel Zoltán országgyûlési képviselõ elmondta: a jelenlegi bortörvény másfél százalék alkoholfok emelést engedélyez répacukor hozzáadásával, az efölött mért érték már borhamisításnak minõsül. Ezt a rendelkezést a borászok többsége jónak gondolja, sokkal nagyobb probléma, hogy a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminõsítési Igazgatósága ellenõrzési és bírságolási gyakorlata rugalmatlan és így kiskaput hagy a borhamisítók számára. „Elvben hiába számolhatnak az elmarasztaltak legalább 30 napos pincebezárással, ha a hatóság a végrehajtás során nem a pincéket, hanem a cégeket veszi alapul. Így gyakran elõfordul, hogy a büntetés kiszabása után ugyanazok, ugyanazon a helyen, ám más cégnévvel folytatják tevékenységüket. Jelenleg ez a kiskapu nyitva áll, és a borhamisítók nem is haboznak élni a lehetõséggel” – világított rá a problémára a jobboldali politikus.
Mivel a magyar konzervatívok fontosnak érzik a kiváló hazai borok minõsége megóvását és a tisztességes borászok piaci védelmét, ezért az MDF indítványozza a joghézag mielõbbi megszüntetését. Javasolják, hogy a Borminõsítési Igazgatóság a jövõben a munkajogi gyakorlathoz hasonlóan járjon el, azaz ha valaki ugyanazon a helyen ugyanazt a feladatot látja el, akkor munkaviszonyát megváltozott cégnév esetén is folyamatosnak kell tekinteni. A módosítást követõen tehát a hatóság nem a cég tevékenységét függesztené fel, hanem – a valódi jogalkotói szándékkal egyezõen – a pincét záratná be. Ezáltal nemcsak papíron, hanem a valóságban is bûnhõdhetnének a csalók.
Lengyel úgy véli, ezzel az apró, ám lényegi jogszabály-változtatással jelentõs elõrelépést tehetnének a méltán híres magyar bor minõsége, valamint a tisztességes borászok becsülete védelméért. „Különösen aktuális ez a téma most, a szüret, illetve a borkészítés kezdetének közeledtével, ezért a Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket” – közölte, hozzátéve: bíznak benne, hogy kezdeményezésük még az idén célt érhet. A STOP azon kérdésére, mennyi lehet a hazai hamisított bor aránya, úgy felelt: a vizsgálatok azt mutatják, hogy a piacra kerülõ italok mintegy 30 százalékánál fordul elõ valamilyen szabálytalanság. Ezek skálája meglehetõsen széles, a címkézés pontatlanságától kezdve egészen a citromsav adagolásáig. A vétkezõk kiközösítését egyébiránt az is nehezíti, hogy a közegen belül nincs meg a kellõ összefogás. Ennek egyik példája, hogy komoly feszültséget gerjeszt, hogy akik nagy mennyiségben termelnek bort, nem használhatják az említett kiskaput – ráadásul a közteherviselésbõl is jobban ki kell venni a részüket.
Forrás:
STOP
http://www.stop.hu