Milyen magyar borokat isznak a világ csúcséttermeiben?
Vitathatatlan, hogy a hazai borkultúra jelentõs fejlõdésen ment át az elmúlt 10-15 évben. A nemzetközi sikerek azonban már nem ilyen egyértelmûek. Bár világszerte találkozni a nagyobb szaküzletek polcain magyar borokkal, bormarketingünk korántsem nevezhetõ kiforrottnak, így egyelõre kevés az esélyünk a nagyon erõs nemzetközi mezõnyben.
De mi a helyzet az éttermekben?
A gasztronómia világa persze más kérdés. Az egyik legfontosabb étteremkalauz, a brit Restaurant Magazine minden évben felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A szaklap természetesen idén is közzétette a közel ezer séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer-szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született listát.
A már-már mûvészi teljesítményt jelentõ ételköltemények mellett a csúcséttermekben felszolgált boroknak is az elérhetõ legmagasabb minõséget kell jelenteniük. Ezért is érdemes megnézni a legjobb éttermek borlapjait, melyeket komoly szakértõk hosszas szelektálás után állítanak össze.
A csúcséttermekben legtöbbször a vezetõ sommelier az, aki meghatározza a borkínálatot. Számára pedig alapvetõen az a fontos, hogy ismerje az adott bort, megbízhatónak tartsa, és elérhetõ legyen a számára – mondja Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértõ, szaktanácsadó.
Lényeges, hogy a bor külföldön egy stabil importõrrel rendelkezzen, és az megfelelõen képviselje és promótálja adott pincészet borait. Ezért is könnyebb jelenleg egy nagy nemzetközileg is elismert tulajdonosi háttérrel bejutni a sommelier-khez, mivel egy erõs portfólió komolyabb képviseleti rendszert tud nemzetközileg is biztosítani. Jó példa erre a Disznókõ: a tokaji csúcspincészet a francia Axa Millésimes csoporthoz tartozik. A csoport portfóliójába tartozó vörösborok és portói borok a világelithez tartoznak, velük együtt tudnak bejutni a Disznókõ aszúi, eszenciái a legmenõbb éttermekbe.
Van, ahol átszámítva 350 ezer forintért adnak egy Disznókõ Esszenciát – igaz, ez inkább desszertként fogyasztandó, konkrétan kristály kiskanállal, úgynevezett Esszencia angyallal (a Royal Tokaji szintén 2003-as Esszenciája még ennél is drágább: közel félmillió forint).
Forrás:
agrárszektor.hu
http://www.agrarszektor.hu