„Messze vagyunk a jó terméktõl”
„Tokaj egyedülálló sok tekintetben. Egyrészt teljesen magyar kultúrájú vidék, soha nem volt római fennhatóság alatt, másrészt pedig a vulkanikus tevékenység következtében olyan minõségû termõréteg jött létre, ami a világon egyedülálló” – mondja Szepsy István mádi borász, amikor a tokaji bor lehetõségeirõl beszélgetünk.
500 éve jelen
A Szepsy-család a 16. század végétõl termel szõlõt és bort Bodrogkeresztúrban. Manapság már Mádon, Tarcalon és Rátkán is jelen vannak. A mostani birtok alapítója, Szepsy István négy évtizeddel ezelõtt kezdte meg önálló gazdálkodását. Az elsõ palackozott Szepsy-borok 1989-bõl származnak, a hazai és nemzetközi piacra pedig hat évvel késõbb léptek ki. Jelenleg a Szepsy-birtok 63 hektár.
Egyféle aszú van
– Messze vagyunk a jó terméktõl, és még messzebb attól, hogy a márkaképviseletet a világban megfelelõen meg tudjuk jeleníteni. Egyféle aszú van, aminek az elõállítási módszere ötszáz éve ismert. Ezt a világon egyedül ezen a borvidéken lehet elõállítani. Egyedi és a világ más részein, de még Magyarország más területein is megismételhetetlen.
Az aszú titka az a gomba, ami a szõlõnek a világon mindenhol az ellensége, nekünk viszont a társunk, akivel kooperálunk. Adott tehát egy egyedi termék, amely Magyarország egyik húzóágazata is lehetne. Ahhoz, hogy valóban azzá is váljon, még rengeteget kell tennünk. Szakítani kell azzal a hagyománnyal, hogy tömegtermelésben gondolkozzunk. Szükség van a széles tömegek által is megfizethetõ termékekre, de ha mint világmárkában gondolunk a tokajira, akkor más irányban kell tovább lépni. Mégpedig úgy, ha az érdekvédelmet területi alapra helyezzük. Ezért van szükség a termékleírásra, a dûlõleírásra, arra, hogy meghatározzuk, miként lehet szõlõszelektált szabályozást végrehajtani.
Kell egy bázis, ami a mi esetünkben egy község, azon belül elkülönítve a dûlõk és még azon belül is a parcellák. Ez ideális esetben egy jó kis piramis lehet, amely egymásra épülve feltol egy csúcsterméket, amellyel reprezentatív módon lehet megjelenni a világban. Ez a csúcstermék pedig húzza magával a többit is. Ehhez azonban összehangolt munkára van szükség, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dûlõjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor csak lehetõség.
Forrás:
Borsod Online
http://www.boon.hu