Mediterrán szõlészetet jósolnak
Borászok szerint az idõjárás, így egy-egy évjárat is nem forróbb, csak kiszámíthatatlanabb.
Az átlaghõmérséklet emelkedése, az erõsödõ UV-sugárzás, a napsütéses órák számának növekedése, az egyre több aszályos év mediterrán jellegûvé teheti a hazai szõlõtermesztést – állítják kutatók.
Elõrejelzéseiket azonban túlzónak tartják a megyénkben szüretelõk.
– Nem annyira egyértelmû a klímaváltozás trendje, hogy azt tapasztalhatnánk, mediterrán viszonyok érvényesülnek. Nem egyszerûen északra tolódnak az éghajlati határok. Így felkészülni se nagyon lehet rá a szõlészetben. Hiszen a meleg mellett hatalmas viharok, jégesõk voltak a megyében, idén a Soproni, tavaly a Pannonhalmi borvidéken – szögezte le Jandl Kálmán fertõrákosi borász. A változás szerinte is vitathatatlan, de inkább abban látszik, hogy az utóbbi húsz évben több volt a nagy évjárat. Fõként a gondos mûvelésnek, a terméskorlátozásnak, a területválasztásnak köszönhetõen.
– Változik a klíma, de azért Pannonhalma még nem Róma. Persze többhetesre nyúlt az aszály, de aztán meg csak úgy szakadt az égi áldás. Ez a jellemzõ: vagy egyáltalán nem esik, vagy túl sok. Esernyõt viszont nem tehetünk a tõkék fölé, öntözni se fogjuk, így ez ügyben csak imádkozhatunk. És legfeljebb olyan technológiát választunk, amivel ha a szüret esõs idõszakra esik, gyorsan tudjuk menteni a szõlõt. A fehérbõl is világszinten keresett bor készülhet – állapította meg Liptai Zsolt borász.
Forrás:
kisalfold.hu
http://www.kisalfold.hu