Márciusi szüret Tokaj-hegyalján 200 kilogramm aszú szõlõt szednek majd le
Csodálkoznak a gazdák, akik szerint még soha nem fordult elõ, hogy már márciusban szedjék le a szõlõt.
Takács Miklós szõlõjében késõ õszies a hangulat. A borász eredetileg úgy tervezte, hogy jégbort készít abból a szõlõbõl, amit nem szüreteltek le õsszel. Ehhez azonban nagy hidegre lett volna szükség, így a szõlõ nem fagyott meg. A szemek az enyhe idõ miatt pedig beaszúsodtak.
„Az aszúszemek megmaradtak, meg a botrytis is rajta, ezért úgy gondoltam, hogy nem hagyjuk kárbaveszni. Ez végül is kései szüret, vagy 2007 legkorábbi szürete” – mondta Takács Miklós, bortermelõ.
Az aszút jellegzetes magyar fehér szõlõfajtákból készítik. Takácséknak ebbõl is van bõven a dûlõkben. Az aszúszemeket egyesével szedik le a fürtökrõl, ezután ládákban gyûjtik össze, és persze ilyenkor is külön feladat védeni a termést a seregélyektõl.
A Nyulászó dûlõben egész hétvégén tart majd a szüret, a tervek szerint csaknem 200 kilogramm aszú szõlõt szednek majd le, ebbõl 120 liter 6 puttonyos tokaji aszú készíthetõ.
Forrás:
RTLKlub.hu
http://www.rtlklub.hu