Magyarországon a fröccsre is külön jogszabály van
Koktél és fröccs készítése
Vendéglátóhelyeken a koktélok (alkoholtartalmú italok, pl. alkoholtermék, pezsgõ, szõlõbor, stb. összekeverésével, esetleg aromaanyagok, aromakivonatok, fûszernövények és/vagy fûszerek hozzáadásával készített ital), a fröccs (szõlõbor és szikvíz keveréke) vagy a forralt bor készítése és felszolgálása a vendéglátóipari tevékenység hagyományosan végzett, szerves része, s nem egy önálló tevékenység. Vendéglátóipari keretek között végezve az tehát nem tekinthetõ olyan termelési tevékenységnek, amely a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 7. § 1. pontja szerinti elõállítás körébe tartozna. Ez azt jelenti, hogy vendéglátóhelyen a vendégek részére, helyben fogyasztásra, a fogyasztást megelõzõen készített koktél, fröccs forgalmazásához nem feltétel az adóraktári engedély. Ebbe a körbe beletartozhat az is, ha egy rendezvényt megelõzõen, elõre készítik el a felszolgálásra szánt koktélokat.
Ez az értelmezés természetesen kizárólag csak a koktél és fröccs helyben fogyasztásra történõ elkészítésére vonatkozhat, az elvitelre történõ elõállításra nem.
Koktél és fröccs származásának igazolása
A Jöt. 110. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezésnek, vagyis annak, hogy a jövedéki termékek eredetét, származását hitelt érdemlõ módon igazolni kell, természetesen érvényre kell jutnia a vendéglátóipari egységekben készített koktélokra és fröccsre vonatkozóan is. Ezen kötelezettség a vendéglátóipari egységeket attól függetlenül terheli, hogy a koktél és a fröccs közvetlenül a vendég általi elfogyasztását megelõzõen (kiszolgáló pultnál) vagy (pl. nagy létszámú rendezvények esetén) a rendezvény kezdetét pár órával vagy akár 1 nappal megelõzõen kerül (pl. nagyobb mennyiség vagy az alapanyagok összeérése miatt) elkészítésre.
A koktél, a fröccs és az azok elkészítéséhez felhasznált jövedéki termékek eredetének, származásának hitelt érdemlõ módon történõ igazolásához – figyelemmel arra is, hogy az élelmiszerszakmai (nyomon követési) kívánalmak egyébként is milyen dokumentáltságot követelnek meg – különösen az alábbi körülmények fennállására, illetve bizonylatok, nyilvántartások meglétére van szükség:
• az összekeveréshez felhasznált jövedéki termékek legális beszerzésének tényét és adózott voltát igazoló bizonylatok (pl. számla, szállítólevél, stb.),
• a vendéglátó termékek – így a koktél és a fröccs – elõállításához kapcsolódóan külön jogszabály [ld. 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet] szerint vezetni rendelt anyaghányad-nyilvántartás,
• a koktél és fröccs anyaghányad-nyilvántartásban foglaltak szerinti, rendezvények céljából történõ elõzetes elkészítése esetén a beazonosíthatóságának biztosítása (pl. tároló edényzeten megjelölés alkalmazása),
• a koktél és a fröccs itallapon történõ feltüntetése,
• a rendezvény céljára elõzetesen elkészített koktél és fröccs esetében a rendezvényre vonatkozó adatok (rendezvény idõpontja és a résztvevõk létszáma, a rendezvényen kiszolgálásra kerülõ vendéglátó termékek, stb.) igazolása.
A vámhatóság az ellenõrzései során a fenti körülményeket, bizonylatokat, nyilvántartásokat minden esetben vizsgálja. Amennyiben az így elvégzett vizsgálat alapján a vendéglátóipari egységben készített koktél és fröccs adózott termékekbõl való készítése, legális származása az elõbbiek szerinti körülmények és tények ismeretében igazolást nyer, akkor jogkövetkezmények nem állapíthatók meg.
Koktél és fröccs értékesítése
A vendéglátóipari egységben készített koktélnak és fröccsnek a fogyasztó számára történõ értékesítése során a kiállításra kerülõ bizonylatokon (nyugtán, számlán) a koktél és a fröccs elkészítéséhez felhasznált alapanyagok elkülönített szerepeltetésére nincs szükség. Abból következõen pedig, hogy e termékek esetében nem értelmezhetõ a Jöt. szerinti termék-elõállítás, így a zárjegy felhelyezésre vonatkozó elõírás sem alkalmazandó.
Forrás:
Pénzcentrum
http://www.penzcentrum.hu