Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Magyar Sommelier Bajnokság – 2004.

A verseny elõdöntõjén 9 szakember indult, akik közül már csak a legjobbnak bizonyult 3 versenyzõ mérhette össze tudását a döntõben: Fabók Mihály, a Gundel étterem sommelier-je, a Magyar Sommelier Szövetség tagja, a 2002-es Sommelier Bajnokság döntõjének résztvevõje, Lukács Szabolcs, a soproni Szélmalom étterem sommelier-je és Molnár György, a Mágnás Kert étterem sommelier-je, a Magyar Sommelier Szövetség tagja. Nekik úgy elméleti mint gyakorlati tudásukról számot kellett adniuk.

A versenyszámok között szerepelt a vendégek fogadásától kezdve, italsor ajánláson keresztül a hibás borlap javításáig számos tudást-próbáló feladat. Az egyik legizgalmasabb pillanat, mint minden évben, a borfelismerés volt. Itt a versenyzõknek 3 magyar bort kellett szakmai szempontok alapján jellemezni, és megpróbálni felismerni a borok fajtáját, termõhelyét, évjáratát és esetleg a készítõ pincészeteket. A szervezõk jóvoltából a nézõk poharaiba is került a letakart palackokból, így a versenyzõkkel együtt tehették próbára íz- és illatmemóriájukat. Az idei versenyen ez kemény feladatnak bizonyult: termõhelyet, fajtát és évjáratot sikerült felismerni, azonban egyik bor készítõjére sem hibáztak rá a versenyzõk.

A sommelier-nek azonban nem csak a borok világában kell jártasnak lennie. Jól kell ismernie minden alkoholtartalmú italt. Ezt a tudást hivatott mérni az a feladat, amiben a versenyzõk 5 különbözõ párlatot kaptak felismerésre. A feladat nehézsége volt az is, hogy itt már nem csak magyar italok szerepeltek, hanem a világ különbözõ tájairól választott röviditalok.

Különleges csemege volt a szivar felszolgálás, melyet egy igazi szakértõ, Krskó Tibor, a Cigar Tower tulajdonosa értékelt. Krskó úr örömmel tapasztalta, hogy a hazai sommelier-k elméleti tudása évrõl-évre gyarapodik, azonban úgy érzi, hogy még mindig nem szivaroznak eleget!

A verseny a felkészült résztvevõknek köszönhetõen rendkívül izgalmasnak bizonyult a nézõk számára is, a verseny magas színvonalát pedig a teljesítményeket értékelõ zsûri összetétele, valamint a lebonyolításért felelõs szakemberek csapata biztosította.

A verseny házigazdája:

Kovács Antal háromszoros magyar sommelier bajnok, a Zwack borház borszakértõje

A zsûri tiszteletbeli elnöke:

Kozma Kálmán a Gundel Étterem üzletigazgatója, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Sommelier Bizottságának vezetõje, a Hét Borbírák Rendjének tagja, a Sommelier Európa Bajnokság zsûrijének tagja

A zsûri tagjai:

Bíró István kétszeres magyar sommelier bajnok, a Villány Borászat Rt. szaktanácsadója, a Viniqum Kft. ügyvezetõje

Ember Sándor a Hét Borbírák rendjének fõbírája, az Erdõkémia Rt elnöke

Gál Helga a Verona Vásárigazgatóság (VINITALY) magyarországi képviselõje

Kalocsai Zoltán egyszeres magyar bajnok, a Budapest Bortársaság sommelier szaktanácsadója

Kovács Gábor a Magyar Sommelier Szövetség titkára, a Corinthia Aquincum Szálloda HR igazgatója, a Bakator borkereskedés tulajdonosa, a Sommelier Iskola vezetõje.

Szöghy Ottó egyszeres magyar bajnok, a Magyar Borakadémia tagja, az Országos Borszakértõ Bizottság tagja, az MTA Klub étterem sommelier-je

A bajnokság indulói:

Balla Hajnalka a Gundel étterem sommelier-je, az egyetlen nõi induló

Cseke Gábor a Gazdasági Fõiskola KVIF Karának hallgatója, a Gundel gyakorló sommelier-je

Csere András a Szidónia Kastélyszálló étteremvezetõ helyettese, sommelier

Fabók Mihály a Gundel étterem sommelier-je, a Magyar Sommelier Szövetség tagja, a 2002-es Sommelier Bajnokság döntõjének résztvevõje

Farkas Krisztián a Budapest Bortársaság sommelier szaktanácsadója, a 2002-es Sommelier Bajnokság döntõjének résztvevõje

Köles András sommelier, õ lett 2002-ben a magyar sommelier bajnokság gyõztese, és képviselte Magyarországot a Reims-i Sommelier EB-n 2002-ben

Lesti Zoltán a Beöthy Pince munkatársa

Lukács Szabolcs a soproni Szélmalom étterem sommelier-je

Molnár György a Mágnás Kert étterem sommelier-je, a Magyar Sommelier Szövetség tagja.

\"Fabók

Magyar Sommelier Bajnokok:

1992 Bíró István

1993 Bíró István

1994 Kovács Antal

1995 Kovács Antal

1996 Szûcs Pál

1997 Kovács Antal

1998 Szöghy Ottó

1999 Kalocsai Zoltán

2000 Ferenczy Zsolt

2001 Árva István

2002 Köles András

2004 Fabók Mihály

Forrás:
[hirszerkeszto]

Post Tags: #sommelier

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Európai bíróság elé kerülhet a Tokaj márkanév használata
NextContinue
A Tesco terhes asszonyokat alkalmaz borkóstolóknak

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press