Magyar hordót talált a firenzei zsûri a legjobbnak
Nagy sikert arattak a bátaapáti székhelyû Európai Kádárok Kft. barik hordói a közelmúltban Firenzében lezajlott úgynevezett összekóstoláson. Mint azt Sikabonyi Miklós ügyvezetõ igazgatótól megtudtuk, a szakmai megmérettetésen a zsûri szerint a bátaapáti cég hordói adták hozzá a borokhoz a legjobb ízt, aromákat. Ez az eredmény azért különösen figyelemreméltó, mivel a barikolás õshazájának tekinthetõ Franciaországból tizenhat hordókészítõ céget elõztek meg az Európai Kádárok. Amely tényt egyébként a franciák érthetõen nem fogadtak túl nagy lelkesedéssel.
A firenzei szakmai elismerés felfogható akár születésnapi ajándéknak is, ami azonban nem magától hullott az idén tíz éves cég ölébe. Sikabonyi Miklós elmondta, hogy 1997-ben körültekintõ munkával választották ki a cég palotabozsoki telephelyét, és a mûszaki vezetõt, Flódung Kristófot, egy régi, nagy szakértelemmel bíró kádárt. Magát a barik hordógyártást csak két év múlva kezdték el, mert kezdetben még nem rendelkeztek saját alapanyaggal. Az elsõ dongákat 24 hónapig szárították a szabadban. Ma már több, mint ezer köbméternyi donga-készlettel rendelkeznek. A gyártás 1999-ben indult. Kezdetben szinte kizárólag külföldre, olasz, spanyol, francia, osztrák, német, USA-beli borászoknak szállítottak. 2003. óta a magyar piacon is jelen vannak, ma már évente több, mint háromszáz hordót adnak el idehaza.
Szállítanak többek között a szekszárdi, a villányi és az egri borvidékre is. Az ügyvezetõ tájékoztatása szerint a Mecsekbõl és a Zemplénbõl vásárolják a faanyagot, évente 1200-1300 köbméter kocsánytalan tölgy rönköt. Ezeket száztíz centis darabokra vágják. A felhasított rönkökbõl fûrészelik ki a dongát, amelyet felhasználás elõtt több évig kezelnek – szárítanak és locsolnak – a szabad ég alatt. Egy köbméternyi rönkbõl mindössze 0,17 köbméter donga lesz. Így válik a köbméterenként hatvanezer forintba kerülõ nyersanyagból köbméterenként 600-650 ezer forint értékû hordó-alapanyag. Amelynek egy köbméterébõl ûrmérettõl függõen általában 11 barik hordó készül, a megrendelõk igénye szerinti különbözõ hosszúságú pörkölési idõkkel.
Forrás:
TEOL.hu
http://www.teol.hu