Magyar boros találkozások Madridban
[tn_2_bal.jpg] Április 20-án a hölgyeké és a boré lesz a fõszerep a magyar kiállításnak otthont adó madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban. „Értéket teremtünk: nõk a mûvészetekben, az üzlet, a bor és a gasztronómia világában” címmel a legjobb magyar borok kíséretében beszélgetnek majd az üzleti élet, a mûvészet, a borkészítés, a gasztronómia és a diplomácia nagyasszonyai a világról, benne a nõk és a magyar borok helyérõl. A nõk és a borok találkozásához megfelelõ miliõt teremtenek Szinyei Merse Pál és Rippl-Rónai kiállított mûvei. A rendezvényt a Pannónia Nõi Borrend, a Spanyol Borkedvelõ Hölgyek Társasága, a Spanyol-Francia Baráti Szövetség és a magyar nagykövetség szervezi, a Richter Gedeon Iberica támogatásával. Magyar részrõl jelen lesz Berecz Stéphanie, a Kikelet pince tulajdonosa (Tarcal; Tokaji borvidék), Czinkné Poór Judit, mézeskalács készítõ mûvész, a Mézesmanna tulajdonosa, és Ozorai Ildikó, a Richter Gedeon Nyrt. spanyol leányvállalatának vezetõje. Spanyol részrõl Xandra Falcó, a Pagos de Familia Marqués de Griñón cég résztulajdonosa, María José López Heredía, a Bodegas López de Heredía Viña Tondonia (Haro, La Rioja) tulajdonosa, Luz del Val, galéria tulajdonos és Mar Gallardo, a PwC España vállalat tagja részvételével számolunk.
[tn_4_kozep.jpg]
Április 25-én történelmi eseménynek ad otthont a madridi magyar nagyköveti rezidencia: ekkor rendezik meg a világ legnemesebb természetes édes borainak elsõ csúcstalálkozóját. A résztvevõ három borvidék Mösel (Egon Müller Scharzhof pincészetébõl származó jégborral), Montilla (Alvear pincészet a Pedro Ximenez-szel) és Tokaj (Árvay és Oremus pincészetek az aszúval). A bemutató érdekessége a három természetes cukorfok-növelõ eljárás (fagyasztás, szárítás, illetve botritiszes érlelés) összehasonlítása lesz. Az életet megédesítõ nedûket Josep Roca, a Barcelona melletti El Celler de Can Roca étterem sommelier-je és Rafael Alonso, a Vega Sicilia egykori szakértõje mutatja be a termelõk társaságában a szakmai közönségnek. Az El Celler de Can Roca-t kétszer választották már meg a világ legjobb éttermének, idén harmadik lett. A részvevõk az édes borok elõtt mindegyik pincészet szárazbor különlegességeit is megkóstolhatják. Magyarország Árvay János 2013-as Szabi furmintjával, valamint 2011-es 6 puttonyos aszújával mutatkozik be, és persze Magyarországon termett és érlelõdött az Oremus (Vega Sicilia) 6 puttonyos aszúja is.