Magyar borok a Bocus d’Or szakácsversenyén
Az idei döntõn két pincészet jelenik meg boraival, a Grand Tokaj és a villányi Sauska Pincészet. A Grand Tokaj a versenyterület VIP területének hivatalos borszponzoraként lesz jelen az eseményen, de boraik a Bocuse d’Or kísérõrendezvényein – a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán – is megtalálhatók majd.
A mintegy 500 éves borkészítési hagyományokkal rendelkezõ Grand Tokaj, a „folyékony aranyként” is ismert Tokaji Aszú és más borkülönlegességeirõl elhíresült Tokaji Borvidék legnagyobb borászata. Az Unesco Világörökségi Listára 2002-ben felvett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken elõállított minõségi borok a hazai és nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedõ fõborász, a 100 pontos esszenciáról ismert Áts Károly vezetésével készülnek. Köszönhetõen egyediségüknek, a Grand Tokaj márka termékei a legszínvonalasabb éttermek és hotelláncok kínálatában is hamarosan fellelhetõ.
A villányi Sauska Pincészet csapata arra törekszik, hogy boraikban megalkuvások nélkül, a legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a villányi terroir különleges potenciálja. A 2006-ban alapított borászat útját jelentõs magyar és nemzetközi sikerek fémjelzik: innovatív és kísérletezõ szõlészeti munkájuk és nagy precizitással párosuló modern borászati technológiájuk révén új szín jelent meg a magyar borok palettáján, amelyet a magyar és nemzetközi borszeretõ közönség is örömmel fogadott. 2009-es villányi Cuvee 5 boruk a Decanter World Wine Awards Nemzetközi Trófeájának elsõ és egyetlen magyar nyertese, legfrissebb sikerük pedig a két borászatot egyesítõ Sauska márkát elismerõ Superbrands díj.
Az összeillõ párosok
A Pesti Vigadóban szervezendõ Diner des Grands Chefs vacsora három fogásához is a Grand Tokaj legújabb tételeit kínálják: a pataki pisztrángból, medvehagymából és burgonyából álló egyik fogáshoz a Grand Tokaj 2015-ös Furmintját, a tenglici spárgával felszolgált nyúlcombhoz a 2015-ös Kõvágó Furmintot, míg az Eper Concertohoz a pincészet 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszú borát párosították. A menüsor része lesz a dupla bárányborda „Fontjoncouse/Budapest” burgonyaágyon, báránycsülök gulyásnak készítve köménnyel és paprikával meglepetés kenyérben, tavaszi kucsmagombákkal is, ehhez a 2012-es Sauska Kékfrankost lehet majd kóstolni.
A rendezvény mindkét napján a VIP Standra látogatók a két borászat bõvebb kínálatával is megismerkedhetnek. A Grand Tokaj kiállítói részén a vendégek megkóstolhatják a borászat 2015-ös Sárgamuskotályát és Furmintját, a 2014-es Cuvée-jét, az igazán különleges ízélményékre vágyó vendégek pedig a 2013-as 5 puttonyos Aszút is, amelyben az ízek és aromák, a magas sav és cukor kerek egyensúlyban és összhangban jelennek meg. Mindemellett a VIP Étterem kínálatában a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszújával is találkozhatnak a borkedvelõk, amely 100%-ban a borászat saját – a történelmi tarcali Szarvas-dûlõ – területérõl szüretelt, kizárólag I. osztályú aszúszemek felhasználásával készült.
A Sauska Pinceszet négy borral jelenik meg a VIP Standon, a 2012-es Kékfrankos mellet, mely jelen lesz a VIP étteremben is, kóstolható lesz a pincészet nemzetközi sikereket elért 2011-es Cabernet Franc bora, illetve két házasítás, a kékfrankos alapú Cuvee 11 2011, mely kóstolható lesz a VIP étteremben, és egy szintén nagy sikereket elért bordeauxi házasítás a Cuvee 7 Villany 2011.
A fentiek mellett a két napot Grand Tokaj 2015-ös évjáratú Kõvágó Furmintja és a 2012-es Sauska Kadarka aromái teszik majd emlékezetessé.
Megtisztelõ helyezések
A verseny egész ideje alatt a zsûritagok asztalán a Grand Tokaj 2015-ös Kõvágó Furmintja és a Sauska 2011-es Cabernet Franc-ja foglal majd helyet. A Furmint különlegessége, hogy újhordós erjesztésének és érlelésének köszönhetõen ízében egyfajta füstösség, a furmintszõlõ testessége és karaktere együtt jelenik meg a vibráló grépfrútos gyümölcsösséggel.
A modern, harmonikus és gyümölcsös Cabernet Franc nagysikerû Vinexpo szereplése és Decanter regionális nagydíja után most itthon is bizonyíthatja: a villányi terroir és a bordói fajta találkozása kiváló lehetõségeket rejt magában, a borvidék védjegyévé válhat a nemzetközi piacon is.
A gálavacsora gyöngyszemei
A díjátadót követõ exkluzív vacsorán az ünnepi hangulat megfelelõ kísérõi lesznek a Grand Tokaj már említett tételei: a nagy testû, hosszú lecsengésû ásványos, sós jellegû 2015-ös Grand Tokaj Kõvágó Furmint és a 2013-as Szarvas Aszú. Villányból a Sauska fõként hûvösebb siklósi területek érett termésébõl származó dinamikus, 2011-es kékfrankos alapú Cuvée 11 bora is lesz fellelhetõ a vacsora kínálatában.