Londonra figyel a borászvilág – a Vylyan Pinot Noir 2004 a díjazottak között
[tn_2_bal.jpg]Történt ugyanis, hogy a Vylyan 2004-es Pinot Noir-ja nyerte el a május végi londoni Decanter World Wine Awards 2006 Közép- és Kelet-Európa regionális nagydíját, trófeáját és ezzel a szakmai hitelességérõl híres nemzetközi borverseny történetének eddigi legcsillogóbb magyar vörösboros érmét.
A szeptember 4-i díjátadáson csak a legnagyobb érmek, tehát a regionális trófeák játsszák a fõszerepet. Steven Spurrier, neves borszakíró adja át a külön erre az alkalomra tervezett Georg Reidel trófeákat.
Itt hirdetik ki a nemzetközi trófea nyertesét is. Szeptemberben minden regionális trófeát nyert borból újabb palackot bontanak, és vakkóstolással választják ki a leg-leg bort (International Trophy).
Az eseménybõl befolyt összeget a WaterAid nemzetközi szervezetnek adományozzák, segítve ezzel, hogy: „a bor vízzé váljon”.
[tn_3_bal.jpg]A Vylyan Pinot Noir eddigi évjáratai is nyertek már értékes díjakat, (párizsi, bordeauxi és svájci ezüstérmek, Decanter bronzérem), de ez a jelentõs elismerés a pincészet eddigi legnagyobb nemzetközi sikere.
2001-ben telepítettek új, burgundi Pinot Noir klónokat a Várerdõ, Mandolás és Gombás dûlõkbe és a 2004-es Pinot Noir-ba került elõször az új szõlõkbõl. A bor karakterét a különbözõ korú ültetvények határozzák meg. Az idõsebb telepítések adják a bor gerincét, szép tartását, míg az új ültetvényekrõl származó borokat finom harmónia, könnyed elegancia jellemzi.
A szõlõt fakádban erjesztik, és a gazdagabb fajtajelleg hangsúlyozására hagyományos kézzel csömöszölést alkalmaznak. A csillogó rubin színû Pinot Noir 2004-t 11 hónapos újhordós érlelés után töltötték palackba.
A Pinot Noir-ból készített vörösbor karaktere a palackban még sokáig fejlõdik, változik, így izgalmas a bort éveken át figyelemmel kísérni.
A Vylyan Pincészet a Pinot Noir 2005-ös évjáratát szeptemberben mutatja be!