Lisztharmat járvány a történelmi borvidéken
A neves borász a borvidéket sújtó különös jelenségre nem tud magyarázatot adni. Szerinte egyértelmûen a korai fajtákat, az oportót, a kékfrankost és a kadarkát viselte meg leginkább a betegség. Ám mivel az oportó fajta július közepén-végén már mutatja magát, már-már zsendül (kékül), talán sikerül nagyobb veszteségek és minõségromlás nélkül átvészelni a gondokat. Mindenesetre a magas páratartalmú, nedves, esõs „trópusi meleget” már a termelõk nem kívánják, és úgy vélik: akármilyen idõjárás is jön, mivel igen értékes az alapanyag, nem szabad a járvány elleni védekezés forintjait sajnálni. Tiffán Ede mindehhez hozzátette: az aránylag enyhe tél miatt egyéb növényi kártevõk, a szõlõmolyok is megszaporodtak, úgyhogy a rovarölõ szerekkel sem lehet takarékoskodni.
A lisztharmat munkálkodik megyénk kistermelõinek ültetvényeiben is. Lassan másfél hónapja tart a vészhelyzet. Általános tudnivaló, hogy az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére erõsödhet a lisztharmat, másrészt a gazdáknak számolniuk kell már a peronoszpóra tüneteivel is. A PTE Szõlészeti és Borászati Kutatóintézete a kialakult helyzetre való tekintettel akár telefonon is szaktanácsadással szolgál. Dr. Csikászné Krizsics Anna, az intézet szõlõtermesztési és szaktanácsadási osztályvezetõje szerint a védekezésre valóban nem szabad sajnálni az energiákat (olykor váltott szerekkel is), mert különben a jég szaggatta, lisztharmat repesztette, botritisz rohasztotta szemek továbbadják a bornak a káros ízeket, és elvész a minõség.
Forrás:
BAMA.hu
http://www.bama.hu