Legyünk büszkék a furmintra!
[tn_3_bal.jpg] A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de olyan régóta mûveljük hazánkban, hogy akár sajátunkként is tekinthetünk rá. Magyarországon kívül kevesen foglalkoznak vele, kisebb mennyiségben a szomszédos országokban találunk még ültetvényeket, de már a tengerentúlon is elkezdtek érdeklõdni a furmint telepítése iránt.
Legfontosabb borvidékünk, Tokaj fõ fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alappillére is. Tokaj mellett Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidékünk lát fantáziát benne; a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában is megtaláljuk, sõt telepítették Pécs környékén és az Alföldön is.
Furmintforradalom
Az elsõ, országos ismertségre szert tevõ, dûlõszelektált száraz furmint a Királyudvar Pincészetnél Szepsy István és Demeter Zoltán kezei között készült el. A 2000-es évjáratú, azóta legendává vált Úrágya Furmint katalizátorként mûködött. Azzal, hogy a tokaji aszú mellett a komoly, száraz furmintok is a figyelem középpontjába kerültek, a korábbiaknál tudatosabb munka indult el a termõterületek eltérõ adottságainak feltérképezésére.
[tn_2_kozep.jpg]
Szükség is volt erre, hiszen a természetes édes borok fogyasztása világszinten is mélypontra jutott, és amíg a komoly száraz furmintokat szinte minden évjáratban el lehet készíteni, addig az aszú sokkal kiszolgáltatottabb az idõjárásnak. Az elmúlt idõszakban akadt olyan év, amelyik szinte nem is adott aszút. Mindezek miatt is logikus, hogy egyre több borászat vette és veszi komolyan a prémium száraz furmintokat. Sok minõségorientált, kis családi pince fennmaradását tette lehetõvé ez a borkategória, amely jelentõs hazai rajongói kört is kiépített a borvidék számára.
A nemzetközi szakértõk szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemzõ: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetõséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termõhely sajátosságait, a furmint pedig ebbõl a szempontból is kiemelkedõ. Minden adott tehát, hogy a legkomolyabb burgundi chardonnay-k és német rajnai rizlingek vetélytársa legyen.
A furmint és a gasztronómia
A furmint a borásznak szabadságot ad, többféleképpen is elkészíthetõ: a pezsgõktõl kezdve a könnyed, üde, száraz tételektõl a tartalmasabb, érlelt borokon át a késõi szüretelésû, szamorodni és aszú édes borokig. Ennek megfelelõen az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetõséget kínál.
A szakértõk egyetértenek abban, hogy a furmint esetében nem kizárólag a fõ alapanyagot érdemes figyelembe venni az ideális párosítás meghatározásához. A fûszerezés, a köret vagy a mártás kiválasztása sokszor segíthet kizökkenni a megszokott kerékvágásból. Egy friss, gyümölcsös zamatú, száraz, félszáraz vagy akár félédes furmint is remekül illeszthetõ sültek mellé, különösen akkor, ha a megfelelõ fûszerekkel alakítjuk ki az összhangot.
[tn_4_bal.jpg] Más arcát mutatja ugyanakkor, ha hosszabb érlelés után kerül a pohárba. „A furmint egy olyan szõlõfajta, amelynek a bora jelentõs mértékben megváltozik már néhány év palackos érlelés után is. Érlelt furmintot bátran párosítok vadszárnyasokhoz, de akár steakhez is” – mondja Szik Mátyás, a Four Seasons Hotel Gresham Palace italkínálatáért felelõs örökös magyar sommelier bajnok.
[tn_6_bal.jpg] A késõi szüretelésû borok, a szamorodni és az aszú kapcsán a klasszikus ételpárokként a desszerteket, a hizlalt májat és a kéksajtot szokás felsorolni, de a csokoládé-cékla párosításra már kevesebben gondolnak, igaz? Az idén a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau Kulináris Élménymûhely séfjének, Horváth Gábornak azonban más ötletei is vannak még. „Az olyan erõs fûszerezésû ételeket, mint a thai vagy indiai curryt azért is érdemes megkóstolni késõi szüretelésû borok, szamorodnik mellé, mert ezek a fogások izgalmas zamatokat hoznak ki a borból. Olyan, mintha egy új ajtót nyitnának ki.”
Furmintünnepek
A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szõlõfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Egy egész hónapon át találkozhatunk a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Számos étterem poharazza majd, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót szerveznek.
Február 2-án, csütörtökön rendezik meg nyolcadik alkalommal a Vajdahunyad várában a Furmint Február nagykóstolót, ahol közel 100 pincészet vesz részt kiállítóként. Nagy részük Tokajból érkezik, de somlói, egri, balatoni és határon túli borokkal is találkozhatunk majd.
Idén debütál a rendezvénysorozat nyitányaként a Furmint Day, a Nemzetközi Furmint Nap is, amely – a Malbec vagy a Chardonnay Dayhez hasonlóan – egy egész napot szentel a szõlõfajtának. Február 1-je lesz ezentúl a furmint napja, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is népszerûsíti a furmintot. A több nyelvû honlap, a www.furmintday.com mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhetõ és olvasható lesz minden, ami a szõlõfajtával kapcsolatos – hírek, érdekességek, rendezvények, képek és furminttal foglalkozó borászatok.
[tn_5_bal.jpg] Az események ötletgazdája, Kézdy Dániel mindenkit arra biztat, hogy kóstoljon furmintot február elsején, vagy bármikor a hónap folyamán, és ossza meg másokkal is ezt az élményt #furmintday hashtaggel, hogy a furmint végre elfoglalja méltó helyét a világ nagy fajtái között.
A Furmint Február Facebook oldala:
http://www.facebook.com/furmintfebruar
A Furmint Day Facebook oldala: www.facebook.com/worldfurmintday