Közös exportstratégiával célozzák a külpiacokat a Kárpát-medence magyar borászai

A Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával közel 100 kárpát-medencei magyar borászat részvételével elsõ ízben rendezi meg április 20-22. között a PANNON VINERSITAS Szabadegyetem elnevezésû szõlész-borász rendezvényt. A hagyományteremtõ jelleggel életre hívott szakmai fórum és képzés célja egy olyan platform kialakítása, mely dinamizálja az anyaországi és a határon túli magyar borászatok közti együttmûködést, illetve elõsegíti az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapok feltérképezését.

A Szabadegyetemen neves hazai és külföldi szakemberek, elismert borászok ismereteik és szakmai tudásuk átadásával segítik a fiatal borászok jövõbeli tevékenységét, termékpálya szemléletét. A cél, hogy a fiatal borászok a „dûlõtõl a pohárig” elv mentén megfelelõ szakmai alapot kapjanak a borágazat különbözõ szegmenseiben (mûvelésmódok, fajtaválasztás, eredetvédelem, marketing, modern borászati technológiák, versenyképes exportképesség).

,,A Junibor Fiatal Borászok Egyesülete kvalitásai a közösségi gondolkodás, az összefogás, a nyitottság, a tudásszomj valamint egy nemes cél szolgálata, mely esetünkben a magyar bor fejlõdésének az ügye. A PANNON VINERSITAS Szabadegyetem éppen ezért a legfontosabb rendezvény számunkra, hiszen pontosan ezeket az értékeket közvetíti, úgy, hogy közben a külhonban élõ magyar borászokkal is megismerkedhetünk, szorosabb kapcsolatot teremthetünk” – mondta Hernyák Tamás, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke.

A fentiekkel összefüggésben a Magyar Kormány által meghirdetett kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program pályázatai nagyban segítik a külhoni borászatok fejlesztését. A történelmi jelentõségû programnak köszönhetõen a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak.

„A Kereskedõház célja, hogy szakmai tartalommal töltse meg a Magyar Kormány nemzetpolitikai törekvéseit, hiszen a Gazdaságfejlesztési Program kölcsönös elõnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatok számára is, mivel a fejlesztések révén a régiós gazdasági környezet minden szereplõt érdekelté tesz a hosszú távú együttmûködések kialakításában. Ez pedig elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlõdéséhez” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedõház vezérigazgatója.

,,A PANNON VINERSITAS Szabadegyetem kiváló lehetõséget biztosít nem csak a Felvidék, de a Kárpát-medence minden fiatal magyar borásza számára, hogy egymástól tanulva, egymást segítve, a Gazdaságfejlesztési Program biztosította lehetõségeket hatékonyan felhasználva érjenek el nemzetközi sikereket a jövõben. – mondta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

A rendezvény szervezõi vallják, hogy a magyar borok sikere a magyar borászok összefogásának sikerén múlik. Az együtt, egyformán gondolkodás – a fiatal borász generáció által – tudatosabb, egyedibb, magyarosabb borok elkészítését eredményezheti.

„A Kormány egyik, fiatalokat célzó törekvése, hogy elõsegítse a vállalkozói létforma beindítását és fenntartását a fiatal generációk számára. Ennek érdekében számos ösztönzõ programot hirdettünk meg az elmúlt évek során, amelyeken keresztül megvalósulhat egy, a fiatalokat összekötõ közösségi szemlélet. A fiatalos, újító borászokban azokat az úttörõ vállalkozókat látjuk, akik képesek a magyar kultúrát ápolni. A magyar bor, amely a minõséget is jelképezõ magyar Hungarikumok egyike, közös identitást is adhat, készítésének mûvészete pedig közös pont a világon bárhol élõ magyarság számára” – fogalmazott Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erõforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelõs helyettes államtitkára.

Forrás:
Magyar Nemzeti Kereskedõház
http://kereskedohaz.hu