Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Közepes évjáratú az idei bor

Egységes országos minõsítés lassan egy évtizede nincs – mondta a Népszabadságnak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkárhelyettese. Ezért mostanában a borvidékek, esetleg a pincészetek minõsítik saját boraikat. Ettõl függetlenül a – Hegyalja kivételével – nemrégiben befejezett szüret után sejthetõ, hogy a 2004-es nem gyarapítja a kiváló évjáratok számát, legfeljebb átlagos minõsítést kaphat majd. A legkorábban forgalomba kerülõ fehérborok hivatalos – az Országos Borminõsítõ Intézetben elkészülõ – minõsítése mintegy fél év múlva várható. A testesebb vörösborok egy-másfél év múlva kerülnek piacra, a tokaji különlegességek fogyasztói értékelésére pedig még több évet kell várni.

Horváth Csaba elmondta: a borászok sokat tehetnek a szõlõ gyengébb adottságainak kiegyenlítéséért, de azon, hogy a hûvös, csapadékos, napfényben szegény vegetációs idõ miatt két-három hetet késett a szüret, õk sem tudnak változtatni. A bogyók ezért nem gyûjtöttek elegendõ cukrot.

Az uniós csatlakozás elõtt a cukor hozzáadásával legfeljebb 3 fokkal lehetett szabályosan emelni a must cukortartalmát. Az új szabályok szerint – bonyolult számítás alapján – a hozzáadott cukorral a meglévõ alkoholtartalmat legfeljebb 2 térfogatszázalék alkohollal lehet növelni. A szakember elmondása szerint a magyar szabályozáshoz képest ez kevesebb cukrot jelent.

A termés ugyanakkor – 4,7 millió hektoliter – bõségesnek mondható. A szõlõtermelõk azonban így sem zárnak jó évet: a legtöbben \”hozomra\” adták le a szõlõt, miután a teli pincék miatt – hárommillió hektoliteres készlettel indult a szüret – az átvevõk csak halasztott fizetést kínáltak.

Úgy tudjuk, olyan szerzõdéseket kötöttek velük, hogy az átvevõket ne citálhassák bíróság elé, amiért azok nem fizetnek a jogszabályban elõírt 30 napos határidõre.

Forrás:
NOL
http://www.nol.hu

Post Tags: #bor

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
A magyar borászat jelene és jövõje – II. szakmai konferencia Pécsett
NextContinue
FOODAPEST 2004

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press