Korán kezdõdött az idei szüret
Augusztus 28-án kezdtük a szüretet, a must cukorfoka már akkor 19-19.5 volt, és a mennyiség is megfelelõnek nevezhetõ a 100 mázsa körüli hektáronként átlaggal – kaptuk a további tájékoztatást Hudák József szõlésztõl. Ezt a Pajzos dõlõben tapasztaltuk, de 30-án elkezdtük Megyer-hegyen a Chardonnayt szedni, amibõl 70-80 mázsa hektáronkénti termékmennyiséget hoztunk be. Ez megfelelõ nálunk, ilyen mennyiség mellett még tudjuk garantálni a kiváló minõséget. Eddig Furmintot és Chardonnayt, Sárga muskotályt, és Hárslevelût szedtünk, mindegyikbõl csak egy kis területet, válogatás jelleggel, de már a Zétát is elkezdtük szüretelni a Pajzos dûlõben. Az aszúsodás folyamata most indult el, már aszút is lehet szedegetni furmintból és Zétából is.
Még csak a kisebb részét szüreteltük le a teljes területünknek, a Furminthoz és a Hárslevelûhöz szedtük le az alapanyagot és egy ideig még ezzel is folytatjuk. Még van fent 15 ha körül muskotályunk is, amire várunk, hogy aszúsodjon, de ha nem lenne belõle aszú, akkor késõi szüretelésû muskotályként fogjuk leszüretelni. Nem sietjük el a szüretet, az idõ jó, had növekedjen a cukorfok, had aszúsodjon a szõlõ.
A cég felvásárlással is foglakozik, az aszúfelvásárlás már elkezdõdött, a minõségtõl függõen 1500-1800 Ft-os áron, ami a piac függvényében változik.
Forrás:
Sárospatak.hu
http://www.sarospatak.hu