Kínáig érhet a Duna borrégió jó híre
Beérni látszanak azok az erõfeszítések, amelyeket az Alföld pincészetei a régió borainak átértékelésére tesznek, a napokban ugyanis a különféle borversenyeken elért elismeréseket követõen a Duna borrégió borainak ismét nagyon jelentõs szakmai és marketingelismerésben volt részük.
A kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao budapesti látogatása idejére szervezett Kína – Közép- és Kelet-Európai Gazdasági és Kereskedelmi Fórum fogadásán a szervezõk kizárólag a régió borait kínálták a több mint hatszáz résztvevõnek. A fórumot követõ „gasztronómiai csúcson” a borrégió csaknem teljes szortimentjét felszolgálták, beleértve természetesen a vezetõ pincészetek csúcsborait is.
„A régió borvidékeinek legkiválóbb borai ezzel az õket megilletõ helyre kerültek. Nagy elismerés ez az alföldi borkészítõk számára” – mondta Frittmann János, az emblematikus soltvadkerti borász. A szakember szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a Duna borrégió megítélését át kell értékelni, az ott készülõ borok ugyanis egyre jobbak, mind szembetûnõbb az alföldi borok frissessége, zamatossága, és ezt a szakmai közönség és a piac is mindinkább elismeri.
Ennek egyik legnagyobb súlyú bizonyítéka a kínai–magyar gazdasági konferenciára készült borlap, amelyen a régió csúcsborai szerepeltek, közöttük a Frittmann Testvérektõl a Kunsági Merlot Selection és a fahordóban érlelt Soltvadkerti Ezerjó, a Gedeon Birtokról a Kunsági Perle Rosé, valamint a Font Pincészettõl a Kunsági Irsai Olivér.
A gazdasági csúcskonferencián való szereplés jelentõsen erõsíti az alföldi borok szakmai és piaci elismertségét, és páratlan piaci lehetõségeket is kínál. A konferencián ugyanis mintegy hatszáz magyar és kínai, továbbá elsõsorban a közép-kelet-európai régióból érkezett vezetõ gazdasági szakember és diplomata vett részt, akik révén széles körben jelentõsen növekedhet az alföldi borászat ismertsége és elismertsége. Az Agrármarketing Centrum jelenleg is folyó, az alföldi borok népszerûsítését célzó kampánya a konferencia rendezésével nem várt, de nagyon hatékony, az ország határain jócskán túlmutató támogatást kapott. Azzal ugyanis, hogy a Duna borrégió borait szolgálták fel a fórumon, megnyílhat a belépés esélye több, közöttük a gyakorlatilag korlátlan lehetõségeket kínáló kínai piacra.
A Duna borrégió Magyarország legnagyobb és egyik legrégebbi borrégiója, ahonnan a teljes termés mintegy 40 százaléka származik. Az alföldi borok egyediségéhez és frissességéhez minden feltétel adott, a meteorológiai körülmények is kedveznek a szõlõtermesztésnek. A terület nagy, 133 ezer hektár (ebbõl 31 400 hektár telepített szõlõvel), a klíma kiváló: forró a nyár, a terület egy részén pedig érvényesül a folyók hõ- és párakiegyenlítõ hatása, tehát minden megvan a jól beérett finom gyümölcshöz, ami a jó bor alapja.
A régión belül három borvidék különül el: a Kunsági, a Csongrádi és a Hajós–Bajai. A három alföldi borvidéken bõ a fajtaválaszték: a fehérek közül a nemzetközi fajták mellett a legizgalmasabbak a csak nálunk fellehetõ cserszegi fûszeres, a kövidinka, a nektár (a Kocsis Irma, a csabagyöngye és az Irsai Olivér keresztezése), a kunleány, az arany sárfehér, a bianca, a zalagyöngye. A kékszõlõk közül Szekszárd és Eger mellett új otthonra talált a regionális borfajtának tekinthetõ kadarka, amely itt fordul elõ legnagyobb kiterjedésben, de egyre népszerûbb a kékfrankos és a zweigelt is. A régióban a homokon és a laza talajokon termelt magyar és nemzetközi fajták is legzamatosabb, leggyümölcsösebb arcukat mutatják.