Skip to content

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Kevesebb idei bort ihatnak a magyarok

A szürettel az ország szõlõtermõ területein már mintegy 95-98 százalékban végeztek, nagyobb mennyiségû termés már csak Tokaj-hegyalján van a tõkéken.

A legutóbbi termésbecslés szerint mintegy 581 ezer tonna termést takarítanak majd be a szõlõtermelõk, így a várható átlagtermés 8,3 tonna lesz hektáronként. Az idei termésátlag ugyan 25 százalékkal magasabb a tavalyinál, de a termés egy részét elvitte a fagy és az aszály.

A szõlõtermés az elmúlt 10 évben átlagában elérte a 610 ezer tonnát.

borvidékek teljesítménye között a növény-egészségügyi problémák és a természeti károk miatt jelentõs eltérés tapasztalható. A Pannonhalmi borvidéken például a jégverés miatt a termés nem éri el az elõzõ évit, a Mátrai borvidéken pedig ugyan a 2007. évinél többet, de az átlagosnál kevesebbet szüretelnek le.

Az idei termésmennyiségébõl – az átlagos, 3 millió hektoliteres belföldi fogyasztást alapul véve – mintegy 700 ezer hektoliter kerülhet exportra – fûzte hozzá Horváth Csaba.

A meleg, csapadékszegény nyárutó hatására a szõlõskertekben az érés felgyorsult, a fajták összeértek, felborult az érési sor. Ez a feldolgozásnál gondokat okozott, kedvezõ volt ugyanakkor, hogy a megfelelõ cukortartalom csökkentette a javítási igényt.

A korai fajtákat “szép savakkal”, friss zamatokkal szüretelték, a napos, hosszú õsz pedig kedvez a túlérett, töppedt szõlõbõl származó borkülönlegességek készítésének – mondta Horváth Csaba.

Forrás:
VG.hu
http://www.vg.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Még nem döntött a szalmatüzelésû erõmûprojektrõl az MVM
NextContinue
Melyek a leghasznosabb borfajták? – A vörösbor jótékony hatásai

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press