Kevés a szõlõ, de jó közepes a minõsége
A hétvégén a tokaji borvidéken is lényegében végeztek a munkával, tudta meg a Napi Gazdaság az agrártárcánál. Az FVM szakértõi szerint az idei terméseredmény a hûvös, csapadékos nyár miatt – a tavalyihoz viszonyítva, de az idei szüreti elõrejelzésekhez képest is – jóval szerényebb lesz: hárommillió hektoliternél kevesebb bor várható. A minõség ugyanakkor a korai fajták kivételével a tavalyinál kedvezõbbnek tûnik.
A szõlõfelvásárlási árak a múlt évinél mintegy 10 százalékkal magasabbak, ám a termelõi várakozásoknál alacsonyabbak. A fehérszõlõ ára 30-45 forint, míg a kékszõlõé 40-60 forint kilogrammonként. Erre az évjáratra nem lesz büszke a szõlõ-bor ágazat, mondta Kamocsay Ákos borász. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökségi tagja szerint idén jóval késõbb kezdõdött a szüret a szokásosnál, mivel a kedvezõtlen idõjárás miatt nehezebben értek a szõlõk. A hegyközségek jelzései alapján a becsülthöz képest is 30 százalékkal kevesebb, 400 ezer tonna alatti szõlõ termett idén, amelybõl a borász szerint hozzávetõleg 3 millió hektoliter bor készülhet.
Az utóbbi években ilyen kevés bor nem készült Magyarországon, hívta fel a figyelmet Kamocsay, aki a „szép, hosszú õsznek” tudja be azt, hogy a szõlõ minõsége legalább jó közepes lesz. Idén az elsõ hét hónapban 620 ezer hektoliter volt az export, amely a tavalyi több mint 700 ezer hektoliter éves menynyiséghez képest nagyon biztató, vélekedett Kamocsay, aki azt is megemlítette, hogy januártól júliusig soha nem látott mennyiségû, csaknem százezer hektoliter importbor is érkezett az országba. Ez egyelõre nem jelent veszélyt a magyarországi termelõkre, a borkereskedelem azonban már érzi az erõsödõ importversenyt: nagyon sok és olcsó bor érkezik a magyar piacra.
A HNT felmérése szerint a termelõk a lehetséges mennyiséget nem ajánlják fel krízislepárlásra, körülbelül 120 ezer hektoliter bor várható erre a célra, mondta Kamocsay Ákos. Az uniós borpiaci irányító bizottság által elfogadott magyar krízislepárlási kérelem kapcsán ugyanakkor akár négyszázezer hektoliter asztali és százezer hektoliter minõségi bor lepárlása is lehetséges lett volna. A termelõknek 2005. november 25-ig kell szerzõdniük a lepárlókkal, a borok lepárlókhoz történõ beszállítását 2006. április 10-ig kell befejezni, a lepárlást pedig 2006. július 15-ig be kell fejezni.
Forrás:
Napi Gazdaság
http://www.napi.hu