Kékfrankos Hangjai 2022 – Borászati és Gasztronómiai élménybeszámoló
2022. október 4-én került megrendezésre az újra élesztett Kékfrankos Hangjai rendezvény, amelyre a sajtó és a borszakemberek, újságírók, tudósítók és a gasztronómia képviselői voltak meghívva (Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ).
Szervezők: Effix-Marketing Kft. Civilek a Fertőtájért, Soproni borvidék @Sopron Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.
Az egész napos programra Budapestről külön busszal indultunk, ahol a köszöntők (Barcza Attila országgyűlési képviselő, Dr. Farkas Ciprián, polgármester, Dr. Schneider István Gábor Sopron Borvidék Hegyközsége, alelnök) után a gasztronómiai helyi kiállítók, kulináris helyi termelők kiváló helyi specialitásait kóstolhattuk meg. Az ebéd és a vacsora is igencsak remek soproni éttermek ízelítő ételei: igen magas színvonalon mutatkoztak be (lásd a fotóim pl. Tornácos Panzió és Étterem. A Kékfrankos zenei hangjai ezen a napon: a Váradi-Halász Duó + Simon Andrea, valamint a remek Four Corners Zenekar és a Blue Cafe Band szolgáltatta. Harrer Chocolat csokoládék kiváló bor-csoki párosai igazán csodás élmény-variációk voltak.
Taschner Tamás idegenvezetésével két kisebb fakultatív különleges sétára invitálta az érdeklődőket, a „Folyékony Sopron” a borok és Sopron kapcsolata, valamint utána a Belvárosi séta, amit nem tudhattunk meg eddig Sopron rejtett érdekességeiről, igencsak különleges élmény volt. Később a vacsora közben a Soproni borvidék különleges legendái is színesítették az estet.
Az est kerekasztal a borok mellett: Dr. Fiáth Attila DipWSET, nemzetközi borakadémikus, Dr. Csizmadia András (BorSchola alapítója, tanára, borszakértő), Viniczai Sándor, borszakíró, Molnár Tibor Soproni Borút Egyesület, elnök, Taschner Kurt István, Magyar Bor Akadémia, főtitkár igencsak aktuális témákról beszélgetett, mint a magyar bor helyzete, az összefogás, a fiatalok és a borfogyasztás, a bor és brand, termőterület, klíma, a nemzetközi ismertség, Sopron és a magyar bor helyzete egyéb meglátások, igazán jó és ébresztő, inspirációs beszélgetés volt. Este borismereti vetélkedő, majd utazás haza.
Borok, vélemények: A főbb soproni és környéki borászatok zöme reprezentálta magát. Kisebb és nagyobb borászatok a főbb boraikat mutatták be a borszakíró, borszakértő közönségnek. Sikerült az összes kiállító borászat, majdnem az összes tételét lekóstolni: Pár tétel (8-10) sajnálatos módon borhibás/borbetegséges volt (egéríz, körömlakklemosó-szag, illósság, brettesedés, ecetesedés). Javasolt lenne a következőkre független borszakértőkkel WSET L3, DipWSET, nemzetközi borakadémikus szintű személyekkel előzetesen lekóstolni a tételeket, hogy ilyen ne forduljon elő.
Szerencsére azért a 95%-ban jó ivású, jó és különösen jó és néhány nemzetközileg is kiemelkedő bort is sikerült kóstolni. néhány tannin hangsúly mellett többségiben jó ivású borok voltak kóstolhatók. Többségében fehér és vörösborokat kóstoltam, néhány pezsgőt, Pet-natot, és pár édes bort.
Borok pontozása: Robert Parker alapokon, de már James Suckling 100-as pontrendszere alapján (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test-struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) és OIV-100 (BLIC) alapján. Teljes dokumentáció a Vivino mobil applikációban látható: https://www.vivino.com/users/chrisdry/wines (az asztali verzió nem mutatja meg a pontozásom, csak a mobil applikáción láthatod: ha követsz az appban. Az évjárat végén az általam ítélet pontok láthatók – szubjektív vélemény a Vivino pontozási rendszerre átszámítva).
Jelen boros eseményen csak a 87/100 pont (Vivino 3,5) felettiek kerülnek megemlítésre.
90-95/100: Kiváló bor, komplex, különleges karaktere van. Fogyasztása nagy élményt jelent.
85-89/100: Többnyire az átlag fölött, egészen a nagyon jóig. Eltérő fokban mutathat finom ízeket, különleges karaktere is lehet, (ha van több sav, esetleg több tannin) azok alig észrevehetők.
92/100 pontos borok (Vivino 4,3-4,4):
Zachár – Zöldveltelini 2019. 92/100 (Vivino 4,3) LEGJOBB FEHÉRBOR
91/100 pontos borok (Vivino 4,1-4,2):
Pfneiszl – Fekete Gyöngy Kékfrankos 2019. (Vivino 4,2) LEGJOBB VÖRÖSBOR
Zachár – Chardonnay 2020. 91/100 (Vivino 4,1)
90/100 pontos borok (Vivino 3,9-4,0):
Taschner – Soproni Merlot 2018. 90/100 (Vivino 4,0)
Bónis-Reitter – Vad Virag 2019. 90/100 (Vivino 4,0)
Steigler – Premium Zöld Veltelíni 2021. 90/100 (Vivino 4,0)
Taschner – Chardonnay 2019. 90/100 (Vivino 3,9)
89/100 pontos borok (Vivino 3,7-3,8):
Etyeki Kúria – Sopron Blend 2017. 89/100 (Vivino 3,8)
Pfneiszl – Így szeretem az életet Kékfrankos 2021. 89/100 (Vivino 3,8)
Jandl Pince – Merlot 2016. 89/100 (Vivino 3,8)
Jandl Pince – Shiraz 2015. 89/100 (Vivino 3,8)
Bruckner Borászat – Kékfrankos Barrique 2017. 89/100 (Vivino 3,7)
Steigler – Prémium Syrah 2020. 89/100 (Vivino 3,7)
Lövér Pince – Lövér Cuvée Sopron 2020. 89/100 (Vivino 3,7)
Taschner – Soproni Irsai Olivér 2022. 89/100 (Vivino 3,7)
88/100 pontos borok (Vivino 3,6):
Etyeki Kúria – Merlot Sopron 2018. 88/100 (Vivino 3,6)
Jandl Pince – Mission Kékfrankos 2018. 88/100 (Vivino 3,6)
Bruckner Borászat – Pontius 2018. 88/100 (Vivino 3,6)
Stubenvoll Pince – Zöld Veltelini 2019. 88/100 (Vivino 3,6)
Lővér Pince – Soproni Kékfrankos 2020. 88/100 (Vivino 3,6)
Lővér Pince – Soproni Chardonnay 2021. 88/100 (Vivino 3,6)
Lővér Pince – Soproni Királyleányka 2021. 88/100 (Vivino 3,6)
87/100 pontos borok (Vivino 3,5):
Etyeki Kúria – Kúria Red Sopron 2019. 87/100 (Vivino 3,5)
Etyeki Kúria – Kékfrankos Sopron 2018. 87/100 (Vivino 3,5)
Luka – Kékfrankos 2020. 87/100 (Vivino 3,5)
Bónis-Reitter – Patrik Cuvée 2019. 87/100 (Vivino 3,5)
Bónis-Reitter – Zoan 2019. 87/100 (Vivino 3,5)
Iváncsics Zoltán – Soproni Zöld Veltelini 2019. 87/100 (Vivino 3,5)
Gangl – Soproni Irsai Olivér 2022. 87/100 (Vivino 3,5)
Képek: saját, a többség a Vivino-ba került fotózásra, feltöltésre.