Jövõ héten itt az idei utolsó Borszerda!
A jövõ héten lesz az év utolsó Borszerdája, november 10-én a programhoz csatlakozó éttermek féláron adják a minõségi magyar borokat, és meghívják az ebéd- vagy vacsoravendégeket egy pohárkára a ház borából. A késõ õszi Borszerda a másnapi Szent Márton napjához – így a libasülthöz és az újborokhoz is – kötõdik. Hagyományosan ekkor verik elõször csapra az idei szüret „eredményét” rejtõ hordókat, sok pincészet külön Szent Márton napi újbort is készít. A novemberi 10-i Borszerdán már ezeket a borokat is kóstolhatják a borbarátok. Ezzel párhuzamosan – az év végi ünnepi szezonra gondolván – terítéken lesznek a testes vörösek is. A borértõk már most kiválaszthatják, hogy melyik magyar nagybort teszik a karácsonyi asztalra.
„Sikeres hírverése volt a magyar boroknak az idei Borszerda-program” – értékelte a borkampányt az Agrármarketing Centrum igazgatója, Simon Péter. A szakember összegzésében úgy véli, hogy a rendezvénysorozat jól szolgálta a magyar borok népszerûsítését – nemcsak a hazai borbarátok körében, hanem a program kínálatába belekóstolt turisták is elismerõen nyilatkoztak a magyarországi borkultúráról és gasztronómiai élményeikrõl.
Az év utolsó Borszerdájára – és a hozzá tartozó menüversenyre – minden eddiginél több vendéglátóhely jelentkezett. Ezekhez a borokhoz álmodtak ételkölteményeket azok a séfek, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a Borszerda menüversenyében. A www.borszerda.hu oldalon már megtalálhatók azok a menük, amelyeket a szakácsok találtak ki, és amelyeket a borszerdán egy-egy bor társaságában kínálnak a vendégeknek a csatlakozó vendéglátóhelyek. A beküldött menük közül egy héttagú szakmai zsûri választja ki a legjobbakat, amelyeket a Borszerda csapata külön is a vendégek figyelmébe ajánl. A verseny szabályzata szerint az ebéd- és vacsoramenüket a Borszerda napján azon az áron kell kínálni, amit a pályázó a menü leadásakor megjelölt.
A jövõ heti Borszerdán – ahogy a korábbiakon is – nemcsak éttermek, hanem kis- és nagykereskedések is kínálnak kedvezményesen borokat a vásárlóknak. A regisztrált kereskedõk – akik ugyancsak megtalálhatók a www.borszerda.hu honlapon – jellemzõen 10–20 százalékot engednek áraikból ezen a napon. A Borszerda csapata arról is gondoskodott, hogy az ebédrõl vagy vacsoráról hazatérõket a Fõtaxi kedvezményes tarifával szállítsa el: a borszerdázás után hazatérõknek csupán annyit kell megtenniük, hogy a taxi rendelésekor a 267-es számot is beütik vagy bemondják a diszpécsernek.
Érdemes tehát újra ellátogatni a megújult honlapra, ahol bõvebben is tájékozódhatnak az idei negyedik és egyben utolsó Borszerdához kapcsolódó rendezvényekrõl.
A menüverseny zsûrijének tagjai:
Benke László mesterszakács
Horváth Zoltán Törzsasztal Gasztronómiai Magazin
Buday Péter mesterszakács
Vrábel Krisztina Dolce Vita
Szatmári Nóra kulinarisvilag.hu
Zsupos Ildikó Ízek és Érzések
Habik Erzsébet Vidéki Ízek