Jó lesz az idei termés, de a borturizmus is hoz bevételt
Hollókõi Mihály:
„A nyugatiak, akik közelebb voltak ahhoz a részhez, nagy elõnyben vannak velünk szemben, sokkal hamarabb tudtak indulni, mint mi. Nálunk is most már, hogy az autópálya lejött Miskolcig nagyon nagy elõnye van, és sokat jelent még az EU-ba való belépés, mert most már Szlovákiából, Romániából is gyakrabban meglátogatnak minket.”
De megfordultak már ebben a pincében japánok, amerikaiak, ausztrálok is. A falra faggatott papírpénzek is bizonyítják, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide a vendégek. A hollókõi család 5 generáció óta foglalkozik a tokaji borok termelésével, amit a pincében i berendezett múzeum tárgai is bizonyítanak..
Hollókõi Mihály:
„Itt az útókornak megpróbáljuk elrakni a különbözõ évjáratú borokat, tehát 72-es aszútól megtalálható egészen mostanig, tehát 2000-es évjáratú aszúeszenciáig…”
Gondolva a vendégekre, egy kis boltot is kialakítottak, ahol bárki kedvére válogathat a borokból.
– A legjobb palack itt középen található, egy 78-as aszúeszencia.
– Mennyibe kerül?
– Ez jelen pillanatban 12 ezer forint-ba kerül. Az itt lévõ lepalackozott 18 bor közül kb 6-7 bor nyert aranyérmet.
De a kitûnõ bor alapja a szõlõ, ezért kimentünk a szõlõsbe megnézni, milyen termés várható idén Tokajban.
Hollókõi Mihály:
„Nagyon jó, jó termés mutatkozik, nagyon jó fejlettségi állapotban vannak a szõlõk. Jelen pillanatban még sikerült megvédeni a termést, tehát probléma a jelen pillanatban nincsen.”
A család 9 és fél hektáron termeli a szõlõt, egészen pontosan a hagyományos tokaji fajtákat, így a furmintot, a hárslevelût és a sárga muskotályt. Most még nehéz megjósolni, hogy vajon a szüretig ugyanilyen jól fejlõdnek a szõlõk, de Hollókõi úr 75-80 mázsás termésátlagot vár hektáronként.
Hollókõi Mihály:
„Mi nagyon késõn szoktunk mindig szüretelni, tehát ehhez a régi elvhez mindig ragaszkodunk. Tavaly is itt megkezdték szeptember 10.-én a szüretet, mi október 15.-én kezdtük, és ezáltal csodálatos aszút sikerült szedni.”
A tokaji bor egyik titka , hogy ezt a terület zeolitot tartalmaz, ami különleges ízt és zamatot ad a bornak. Ezek az ültetvények még fiatalok, alig 10 éve telepítette a család, de szinte egészen biztos, hogy lesz, aki folytatja a 150 éves hagyományt.
– Az unokái ki szoktak jönni?
– A határ nekik a mindenük. Úgy szokták meg, mint amikor annak idején mi is kicsik voltunk. Mikor vasárnap kijövök a szõlõt megnézni, automatikusan megyek értük, és jönnek velem,és délig elhancúroznak velem.
Kapcsolódó anyag
http://www.mtv.hu/videotar/?id=27103
Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu