Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Jó lesz az idei termés, de a borturizmus is hoz bevételt

Hollókõi Mihály:

„A nyugatiak, akik közelebb voltak ahhoz a részhez, nagy elõnyben vannak velünk szemben, sokkal hamarabb tudtak indulni, mint mi. Nálunk is most már, hogy az autópálya lejött Miskolcig nagyon nagy elõnye van, és sokat jelent még az EU-ba való belépés, mert most már Szlovákiából, Romániából is gyakrabban meglátogatnak minket.”

De megfordultak már ebben a pincében japánok, amerikaiak, ausztrálok is. A falra faggatott papírpénzek is bizonyítják, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide a vendégek. A hollókõi család 5 generáció óta foglalkozik a tokaji borok termelésével, amit a pincében i berendezett múzeum tárgai is bizonyítanak..

Hollókõi Mihály:

„Itt az útókornak megpróbáljuk elrakni a különbözõ évjáratú borokat, tehát 72-es aszútól megtalálható egészen mostanig, tehát 2000-es évjáratú aszúeszenciáig…”

Gondolva a vendégekre, egy kis boltot is kialakítottak, ahol bárki kedvére válogathat a borokból.

– A legjobb palack itt középen található, egy 78-as aszúeszencia.

– Mennyibe kerül?

– Ez jelen pillanatban 12 ezer forint-ba kerül. Az itt lévõ lepalackozott 18 bor közül kb 6-7 bor nyert aranyérmet.

De a kitûnõ bor alapja a szõlõ, ezért kimentünk a szõlõsbe megnézni, milyen termés várható idén Tokajban.

Hollókõi Mihály:

„Nagyon jó, jó termés mutatkozik, nagyon jó fejlettségi állapotban vannak a szõlõk. Jelen pillanatban még sikerült megvédeni a termést, tehát probléma a jelen pillanatban nincsen.”

A család 9 és fél hektáron termeli a szõlõt, egészen pontosan a hagyományos tokaji fajtákat, így a furmintot, a hárslevelût és a sárga muskotályt. Most még nehéz megjósolni, hogy vajon a szüretig ugyanilyen jól fejlõdnek a szõlõk, de Hollókõi úr 75-80 mázsás termésátlagot vár hektáronként.

Hollókõi Mihály:

„Mi nagyon késõn szoktunk mindig szüretelni, tehát ehhez a régi elvhez mindig ragaszkodunk. Tavaly is itt megkezdték szeptember 10.-én a szüretet, mi október 15.-én kezdtük, és ezáltal csodálatos aszút sikerült szedni.”

A tokaji bor egyik titka , hogy ezt a terület zeolitot tartalmaz, ami különleges ízt és zamatot ad a bornak. Ezek az ültetvények még fiatalok, alig 10 éve telepítette a család, de szinte egészen biztos, hogy lesz, aki folytatja a 150 éves hagyományt.

– Az unokái ki szoktak jönni?

– A határ nekik a mindenük. Úgy szokták meg, mint amikor annak idején mi is kicsik voltunk. Mikor vasárnap kijövök a szõlõt megnézni, automatikusan megyek értük, és jönnek velem,és délig elhancúroznak velem.

Kapcsolódó anyag

http://www.mtv.hu/videotar/?id=27103

Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Wiyanawanda – Borvidék az Égei-tengernél
NextContinue
Borban az allergén: a borallergia lehetséges okai

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press