Jó évjárat lehet az idei bor
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követõen az idei szõlõtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli – tájékoztatta a köztestület az MTI-t. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprõs újbornak felel meg.
A Törley Pezsgõpincészetnél a múlt héten – augusztus 23-án – kezdték el szedni Etyeken az irsai Olivért. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából az irsai Olivér 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt irsai Olivér az idén 421 tonna, amelybõl 3100 hektoliter bor készülhet. Tavaly 371 tonna irsai Olivért szedtek le, és 2800 hektoliter bor készült belõle. A különbség a termõre fordult új telepítésû terület többletébõl adódik – tájékoztatott a Törley Pezsgõpincészet.
Közölték azt is, hogy ebben az évben a cégnél 840 hektárról szüretelnek, és összesen mintegy 8600 tonnányi szõlõt várnak. Ebbõl a mennyiségbõl 64 500 hektoliter bor készülhet. A múlt évben leszüretelt szõlõ 8400 tonnát tett ki, amelybõl összesen 63 ezer hektoliter bor került a pincébe. Az irsai Olivér leszedése után az idei szüret a rizlingszilváni, a zenit és az ottonel muskotály fajták szedésével folytatódik. A szakemberek arra számítanak, ha szép lesz az õsz, akkor múlt évihez hasonló jó minõség várható.
A soproni borvidéken a tavaszi fagy, valamint a csapadékos nyár eleji idõjárás miatt kialakult lisztharmat fertõzések ellenére is bíznak a jó évjáratban.
Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termõ területeinek 70-80 százaléka károsodott. Hangsúlyozta: bizonyos szõlõfajták azonban jól reprodukálták magukat. Így például a zöld veltelini esetében – amely a borvidék fõ fehérszõlõ fajtája – a károsodás után csupán 30-40 százalékos termés kiesésre számítanak. A fõ kékszõlõ fajtából, a Kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de a fürtök szépek. A legkevésbé a sauvignon blanc állt helyre. Ahol nem volt fagy és eredményesen védekeztek a lisztharmat fertõzés ellen, ott a tavalyi évhez hasonló mennyiséggel számolnak.
Molnár Tibor, a Vincellér borászat ügyvezetõje is optimista az idei évjáratot tekintve. Õk szeptember 10-15. körül kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kékszõlõket azonban október eleje elõtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertõbozi és a kópházi területeiket károsította – 60-70 százalékban -, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.
A pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, s egy erõs közepes évjáratra számítanak. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnöke elmondta: a borvidéken a szõlõ mintegy 15 százaléka fagyott el tavasszal, s a nyári csapadékos idõjárás, ahogy a soproni, úgy a pannonhalmi borvidéken is kedvezett a lisztharmat és a peronoszpóra fertõzéseknek.
Reménykednek a száraz idõszakban a gazdák, mert magas a talaj víztartalma, s a szõlõbogyók is telítettek. A párás, csapadékos idõ a szõlõk rothadását eredményezheti. Az irsai Olivér fajtával megkezdõdött már a szüret, de általánosságban 7-10 napos csúszásban van a szõlõ érése tavalyhoz képest. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdõdik a szüret.
A villányi gazdák többsége szeptember elején kezdi szüretelni a borvidék sajátosságát jelentõ portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. Az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minõségû szõlõ termett idén a 2500 hektár területû borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából – mondta el az MTI-nek Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára. A szakember “viszontagságosnak” nevezte az évjáratot utalva arra, hogy a bortermelõk munkáját kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hûvösebb és csapadékosabb idõjárás, szórványos jégkár, valamit a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette.
Jelezte: a Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár) pedig októberben.
Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan szõlõbirtok és pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szõlõfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.
A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken kiemelkedõ minõségûnek ígérkezik a 2016-os évjárat, annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szõlõnek, és jég is verte a tõkéket – mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Prácser Miklós tájékoztatása szerint idén mintegy 350 ezer mázsa szõlõt szüretelnek le a termelõk az 5,5 ezer hektáros borvidéken, ez jó közepes termésnek felel meg. A korai érésû fajták, a muskotályos, a kabar szedése várhatóan szeptember elején megkezdõdik, míg a hagyományos, Tokaj-hegyaljai szõlõk, a furmint, a hárslevelû szüreteléséhez vélhetõen szeptember végén, október elején kezdenek a gazdák. A minõség kiemelkedõ évjáratra utal.
A térség legnagyobb integrátora, felvásárlója a Grand Tokaj – a korábbi Tokaj Kereskedõház Zrt. – már korábban meghirdette az átvételi árakat, lényegében ehhez igazodnak a többi szõlõbirtokok is. E szerint a szõlõ kilójáért 100-350 forintot kaphatnak idén a termelõk.
Forrás:
Trademagazin
http://www.trademagazin.hu