Íme a világ legjobb fehérbora!
– Nagyon meglepõdtünk, amikor meghallottuk a hírt – emlékezik vissza Dobosi Dánielné, Ilonka. – Egy régi kedves partnerünknek adtunk ajándékba néhány palacknyit a 2008-as évjáratú zánkai, bioeljárással készült chardonnay borunkból.
Hamarosan kereskedelmi célra kért belõle egy osztrák borszaküzlet ré-szére. Nyilván onnan kerültünk be abba a válogatásba, melyben a világ minden tájáról érkezett minõségi borokat versenyeztették. Ebben a válogatásban a mi borunkat kiáltották ki a fehérek között a világon a legjobbnak.
Úgy érzem, ez rangos elismerés a borvidéknek, a termõtájnak, a bioboroknak és természetesen a mi családi gazdaságunknak is.
A Dobosi-pincészet a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület minõsített állomása. Az üzem családi vállalkozás, amely az 1700-as évek elején jött létre Szentantalfán, azóta apáról fiúra szállt a szõlõtermesztés hagyománya. A szõlõtermesztésben már több évtizede a környezetbarát módszereket használják, most már a teljes területükön minõsített és tanúsított biotermesztõk.
A család tulajdonában lévõ szõlõültetvények együttes nagysága 18,5 hektár. A család más, a szõlõhöz kapcsolódó tevékenységekkel is foglalkozik.
Öt gyermekük közül négynek már a gazdaság ad munkát. Dániel a borászati berendezések forgalmazásával, kiépítésével foglalkozik, Bálint a borászatot irányítja, Ilona a borházat vezeti, Gyõzõ a marketinges feladatait látja el.
A legkisebb gyermekük, Artúr még középiskolás, de biztosan megtalálja majd a neki való feladatokat. A borászatban évente 30 ezer palack bort állítanak elõ, amelynek a döntõ részét Magyarországon belül hozzák forgalomba.
A választékuk igen nagy, húszfajta bort és kétféle szõlõlét készítenek. Utóbbit hõkezelik, hogy megõrizze mindazokat az értékeket, amiért a mustot szeretjük. Fõbb termesztett szõlõfajtáik az olaszrizling, a chardonnay, az ottonel muskotály, a cabernet sauvignon és a furmint. A pincészet a bioborok versenyein és a területi seregszemléken egyaránt elindítja a termékeit. Számos aranyéremmel büszkélkedhetnek.
Az idei évben az õ kék-frankosuk szerepelt az egyik irodalmi díj, a Balassi-kard átadásán mint a díj hivatalos bora. Ez azzal is járt, hogy a díjazottak két-két palacknyit ajándékba kaptak ebbõl a borból. Érdekes, hogy korábban már ez a megtiszteltetés érte dr. Tóth Sándort, aki Monostorapátiban szõlészkedik, ebben az évben a jövõ évi díjátadásra a zánkai Lídia Borház 2006-os évjáratú, kései szüretelésû olaszrizlingjét választották ki.
– A szõlészet-borászat a mi vidékünkön hagyomány, és régebben az emberek többségének anyagi biztonságát alapozta meg – fejti ki Ilonka. – Örülök neki, hogy a mi családunkban természetes a kötõdés ehhez az ágazathoz. Az viszont már kicsit fáj, hogy az ország távolabbi vidékein jobban ismernek bennünket, mint itthon.
Legutóbb egy borászati rendezvényen Gráf József földmûvelésügyi miniszter is nagyon dicsérte a Dobosi- pincészet borait, különösen a tisztaságukkal, zamatosságukkal volt elégedett. Õ is arra biztatta a családtagokat, hogy még szélesebb körben mutatkozzanak be.
A szentantalfai pincészetnek és a benne kialakított kóstolóteremnek rendszeresen sok látogatója van. Budapesten a biopiacon minden héten árusítják a termékeiket. Jelen vannak a nagy áruházláncokban, és a közeljövõben Veszprémben is nyitnak egy mintaboltot. Bár a biotermékek ára általában kicsit magasabb, mint a vegyszert használóké, a borok esetében nem mondhatók túlzottan magasnak az árak.
Forrás:
Napló
http://naplo-online.hu/