Íme, a magyar EU-elnökség borszállítóinak listája
A több mint 250 különbözõ szintû rendezvényen így bemutatkozhat a magyar borkultúra és gasztronómia is. Minden rendezvényen egy-egy borrégiót ismerhetnek majd meg, a felszolgált borokat pedig Gál Helga, a soros elnökségi borfelelõs (sommelier) mutatja be. A Külügyminisztérium tekintélyes szakmai zsûrit kért fel a borok kiválasztására, a meghívott termelõk körét pedig megadott szempontrendszer alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állította össze a Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetségének egyetértésével.
November 9. és 11. között a zsûri jó minõségû borokat és pezsgõket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és 21 csúcsminõségû italt az informális miniszteri tanácsülésekre valamint egyéb magas szintû rendezvényekre.
Utóbbi kategóriába került a fehérborok között a Garamvári szõlõbirtok vinárium Vincent Prestige Brut nevû bora, Légli Ottó Légli gesztenyés Rieslingje, a Légli Kft. Landordja, Tóth Sándor Áldozói Zenitje, az Oremus borászat három puttonyos Tokaji Aszúja, Szepsy István Tokaji Cuvéeje, a Disznókõ borászat öt puttonyos Tokaji Aszúja.
A csúcskategóriában tizennégy vörösbor kapott helyet: az Esterházy borászat Etyek kúria Pinot noirja, a Takler borászat Kékfrankos reserve-je, Szõke Mátyás és Zoltán Peresi Cabernet-je és Amerlot-ja, Thummerer Vilmos Vili papa cuvée elnevezésû bora, a St. Andrea borászat Egri bikavér merengõje, a Frittmann testvérek Cabernet-Sauvignon Franc-ja, Gere Attila Kopar valamint Cabernet Franc Selection nevû nedûi, Tiffán Ede és Zsolt pincészetének Elysiumja, a Bock pincészet Bock Cuvée-je, a Gróf Buttler Egri Phantomja és a Koch borászat Cabernet Sauvignon Barrique-ja és Jégbora.
A termelõk által beküldött borokat a szakmai zsûri vakkóstolást követõ pontozással értékelte. A zsûri elnöke, Mészáros Gabriella a borok kiválogatását követõ csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a három nap alatt a 16 szakavatott, a nemzetközi elvárásoknak megfelelõ tudással rendelkezõ zsûritag közel 260 tételt kóstolt végig, hogy végül a legjobbak mellett döntsön.
Gyõri Enikõ EU-ügyekért felelõs államtitkár hangsúlyozta: a gasztronómiai sokszínûség bemutatása is fontos. A felszolgálásra kerülõ borok és ételek közti harmónia elérése érdekében a magyar elnökség egy neves gasztronómiai tanácsadóval is együttmûködik. Az ételekért Ruprecht László kiemelkedõ szakmai tudással rendelkezõ séf, a 2005-ös Magyar Nemzeti Szakács Válogatott csapatkapitánya lesz felelõs.
Forrás:
HVG.hu
http://hvg.hu