Skip to content

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Ígéretes jövõ elõtt áll a hazai biobor-üzletág

A VII. Országos Bioborversenyre 23 tételt neveztek a borászatok, ebbõl a mennyiségbõl a zsûri döntése alapján három bor kapott arany érmet, nyolc pedig ezüstöt. Módos Péter, a zsûri elnöke elmondta, hogy az 1960-as évekig – azaz a nagyüzemi szõlõtermesztés megjelenéséig – gyakorlatilag minden Magyarországon elõállított bor biobornak minõsült.

A szakemberek biobornak nevezik azt a bort, amelyet olyan szõlõbõl állítanak elõ, amelyet csak ökológiailag engedélyezett vegyszerekkel – például rézzel, kénnel – kezelnek, továbbá a bort csak természetes úton, természetes anyagok hozzáadásával készítik. Az így elõállított bor a kereskedelmi forgalomban lévõk többségénél 2-2,5-szer drágább, ugyanakkor egy hektárra számítva 20-25 százalékkal kevesebb bort lehet ilyen technológiával elõállítani.

Magyarországon ökogazdálkodással, azaz biotermeléssel jelenleg 1200-1300 termelõ foglalkozik. Mintegy 90 százalékuk növényeket termeszt, és csak 10 százalékuk foglalkozik állattenyésztéssel. Szakértõi becslések szerint a bioélelmiszerek eladásából évente jelenleg 20-30 milliárd forint árbevétel származik, a magyar bioélelmiszerek 80 százaléka azonban exportra megy.

Forrás:
HVG.hu
http://www.hvg.hu

Post Tags: #biobor

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Svédcsavarral kezd a magyar bormarketing
NextContinue
Egyre több bort iszunk – A száraz, minõségi a divat

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press