Idén debütál a Pezsgõ Szalon
[tn_2_bal.jpg] A Winelovers csoport a korábbi években megszervezett tematikus borkóstolóinak sorát 2015-ben két új eseménnyel bõvítette. A márciusban lezajló Tokaj Grand rendezvénysorozat mellett az idei másik újdonság a Pezsgõ Szalon, amely júniusban országszerte kínál buborékokra hangolt programokat, ajánlatokat. A hónap természetesen ez alkalommal sem lenne teljes a Budapesten lezajló Nagy Pezsgõ Kóstoló nélkül, amelynek június 20-án a Corinthia Hotel Budapest ad majd otthont.
Ráhangolódásként röviden összefoglaljuk az egyes itthon elfogadott buborékos borkategóriák közötti különbségeket, hiszen ez egy összetett és sokszínû világ, amely legalább olyan sokféle alkalmat és fogást kísérhet, mint a megszokott, buborékmentes, úgynevezett csendes borok.
A gyöngyözõ bor buboréktartalma képzõdhet természetes módon vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgõhöz képest azonban alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás, 1-2,5 bar körül alakulhat.
A habzóborok szintén a hétköznapok italai, jó szívvel ajánlhatók kora délutáni-esti gondûzõnek. Az alapborhoz mesterségesen adnak annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.
A pezsgõben lévõ buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. Az egyes pezsgõkészítési módszereket az eljárás körülményei különböztetik meg. Fõként az számít a minõség szempontjából döntõnek, hogy milyen alapanyagból indultak ki, palackban vagy tartályban képzõdtek-e a buborékok, és hogy milyen hosszan érlelték a forgalomba hozatal elõtt az adott pezsgõt.
A Pezsgõ Szalon Nagy Pezsgõ Kóstolóján a hazai buborékos borok mellett széles nemzetközi kínálat is felvonul. További részletek a http://pezsgoszalon.hu oldalon találhatóak.