Húsz éves a Kopar
[tn_2_bal.jpg] Ez a bor sok szempontból úttörõnek számított a magyar piacon: az egyik elsõ bor, amely fantázianévvel került forgalomba, ráadásul mára olyan sikeres márkává vált, hogy sok borkedvelõnek elsõként a Kopar neve ugrik be, ha villányi vörösborokról esik szó. A bordeaux-i en primeur rendszer mintájára létrehozott elõjegyzés is újdonságnak számított hazánkban, ennek köszönhetõen minden évjárat piacra lépése elõtt a borkedvelõk kedvezõbb áron foglalhatják le maguknak a kívánt mennyiséget.
A ‘90-es években a villányi borászok figyelme a bordeaux-i fajtákból készült házasítások felé fordult, hiszen ekkor a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot már igazán népszerûnek számítottak a borvidéken. Villány természeti adottságai is azt támasztották alá, hogy érdemes ezekkel a szõlõfajtákkal komolyan foglalkozni.
A Kopar már az indulás évében is egy fantázianév volt, amely a pincészet csúcsboraként a legnagyobb presztízzsel bíró termõterületrõl kapta a nevét, és amely mindig a legjobb dûlõk válogatásából készül. Csak kiemelkedõ években készül el, 1997 óta a mostani a tizenharmadik évjárata az ikonikussá vált bornak.
2000 az évszázad legjobb évjárataként vonult be a bortörténelemkönyvekbe, ami a Kopar életében is mérföldkõnek számít, sokan ekkor jegyezték meg maguknak Gere Attila borát. A 2000-es Kopar ma is nagy megbecsülésnek örvend a gyûjtõk körében, nem kis részben azért, mert napjainkban is hatalmas élmény kóstolni.
Az elmúlt 20 évben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került a magasabb minõség érdekében. Természetes például, hogy az elsõ évekhez képest ma már alacsonyabb tõketerheléssel dolgoznak a szõlõben. Induláskor még a cabernet sauvignon volt meghatározó fajta a házasításban, ez markánsan a 2006-os évjárattal változott, amit egyébként az egyik legelegánsabb Koparként tartanak számon. Ekkortól a cabernet franc és a merlot dominál, míg a sauvignon nagyjából 10%-ban veszi ki a szerepét. Ugyanekkor változott a hordóhasználat is, a gyümölcsösebb végeredmény érdekében azóta a bor 40%-a nagyobb méretû hordókban érik.
[tn_3_kozep.jpg]
A legfrissebb, 2013-as évjárat az eleganciát helyezi elõtérbe, kifinomult, fineszes bor, amiben a gyümölcsösség hangsúlyos. Április 15-étõl május 15-éig jegyezhetõ elõ az évjárat, a gyûjtõi érték emelése érdekében kizárólag tizenkét palackot tartalmazó, egyedi kivitelezésû faládában.